Een blog hebben is een hele klus, waar veel tijd in gaat zitten. Ik kom vaak mooie en overzichtelijke blogs tegen zonder al te veel spelfouten, maar ik kom helaas nóg vaker blogs tegen met ontzettend veel spelfouten en dingen die beter kunnen. Om deze reden heb ik zelf een aantal do’s & don’ts opgesteld! Dingen die je dus beter wel of niet kan doen wat bloggen betreft. Gister kon je de do’s lezen, vandaag de don’ts.

Alleen maar uit zijn op geld of gratis producten

Wanneer je net met een blog begonnen bent, is het logisch dat je weinig tot geen bezoekers hebt. Zo zijn alle grote blogs immers begonnen. Het is heel normaal dat je de eerste maanden/jaren er geen cent mee verdient en geen testproducten krijgt toegestuurd. Ik raad het je niet aan om te starten met bloggen als je uit bent op geld of gratis producten. Dan kan je beter op zoek naar een ander bijbaantje.

Slechte foto’s

Het uiterlijk van je blog is natuurlijk erg belangrijk (het is de eerste indruk die bezoekers krijgen), maar de inhoud is net zo belangrijk. Foto’s van goede kwaliteit is een must. Een foto voegt niet veel toe als de letters op de verpakking niet eens te lezen zijn. Check de handleiding van je camera en probeer wat functies uit. Zo kom je er zelf achter wanneer je camera de mooiste foto’s maakt.

Spammen

Reacties achterlaten op andere blogs is een goede manier om meer bezoekers te krijgen. Vaak kun je je URL invullen en zo kunnen andere bezoekers doorklikken naar jouw blog. Het is echter niet de bedoeling om te gaan spammen op andere blogs, dit is zeker niet gewenst. Als je reageert, reageer dan normaal en doe er een beetje moeite voor. Niemand vindt het leuk als je enkel reageert met ‘leuk’, ‘gaaf’, ‘mooi’ enzovoort. Ik vind dit zelf ook altijd super irritant.

 Onbeleefd zijn

Als je blog al een tijdje bestaat kan het zijn dat je in aanraking komt met bedrijven. Vaak gaat het hier om mailcontact en contact over de telefoon. Wees altijd beleefd naar deze mensen toe! Wanneer je een email stuurt, zorg dan voor een netjes en overzichtelijk bericht. Eindig nooit je e-mail met ‘xxxx’ maar altijd met ‘Groeten,’ of ‘Met vriendelijke groet,’. Vervolgens een enter, en dan je naam. Dit is wel zo professioneel.

Kopiëren

Dit is natuurlijk heel vanzelfsprekend, maar toch zet ik hem er bij. Kopieer nooit teksten en/of foto’s van andere blogs zonder het te vragen! Diegene heeft waarschijnlijk veel moeite gedaan om een leuk artikel met mooie foto’s te maken, en het is dan heel heel onbeleefd om dit klakkeloos op je eigen blog te zetten. Dit is echt een van de grootste fouten die je wat mij betreft kan maken.

Afraffelen

Het is leuk als er elke dag een artikel online staat, maar als je hier geen tijd voor hebt hoeft dat natuurlijk niet. Je bepaalt nog altijd zelf alles over je eigen blog, dus ook wanneer je wel en niet update. Ga geen berichten afraffelen zodat er toch iets online staat. Liever om de dag een artikel met inhoud dan elke dag een artikel waar weinig aandacht aan besteed is.

En bovendien: ga het niet zien als moeten! Geniet van het bloggen! ;)