Een blog hebben is een hele klus, waar veel tijd in gaat zitten. Ik kom vaak mooie en overzichtelijke blogs tegen zonder al te veel spelfouten, maar ik kom helaas nóg vaker blogs tegen met ontzettend veel spelfouten en dingen die beter kunnen. Om deze reden heb ik zelf een aantal do’s & don’ts opgesteld! Dingen die je dus beter wel of niet kan doen wat bloggen betreft. Vandaag lees je de do’s, morgen volgen de don’ts.

Originaliteit

Probeer origineel te zijn met de lay-out, je manier van schrijven, de producten waarover je schrijft enzovoorts. Het is niet leuk als tientallen blogs over diezelfde nagellak schrijven. Probeer anders te zijn dan de rest, want juist dan komen bezoekers terug.

Een makkelijke naam

Wanneer je blog een lange, moeilijke naam heeft zullen weinig bezoekers de naam herinneren, waardoor ze dus minder snel terug komen. Verzin een pakkende en leuke titel die ook echt ergens op slaat. Ook hierbij geldt: wees orgineel. Miss Eyeshadow is bijvoorbeeld niet erg origineel (denk aan Miss Lipgloss).

Overzichtelijke lay-out

Niets is zo irritant als een overvolle, drukke blog waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Maak een overzichtelijke, frisse lay-out. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat bezoekers je blog niet meteen wegklikken. Het is natuurlijk de bedoeling dat bezoekers je blog ook daadwerkelijk gaan lezen, maar de eerste indruk is toch je lay-out.

Herkenbaarheid

Zorg dat jouw blog zich onderscheidt van al die andere blogs. Verzin iets waaraan bezoekers direct je blog kunnen herkennen. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd hetzelfde lettertype en de welbekende lipstick in mijn headers.

Kennis

Weet waar je het over hebt. Bloggen is natuurlijk leuk, maar als je schrijft over bijvoorbeeld een conditioner is het wel belangrijk dat je weet wáár je over schrijft. Het is dus belangrijk dat je je een beetje verdiept in bijvoorbeeld een product als conditioner. Als je iets klakkeloos van internet overneemt merken bezoekers dat meteen. Doe dus eerst onderzoek naar het product waar je over gaat schrijven, neem die informatie goed in je op en schrijf er vervolgens over in je eigen woorden.

Geen spelfouten

DIT IS ZO BELANGRIJK! Ik kom zó vaak blogs tegen (zelfs blogs met veel bezoekers) waar ik zo tien spelfouten uit kan halen. Dit is echt een no-go voor je blog. Mensen nemen je veel minder serieus dan wanneer je correct ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) schrijft. Maak goed lopende zinnen en denk aan komma’s, trema’s en punten. Een klein spelfoutje is geen ramp (ik maak ze zelf ook wel eens) maar in elk artikel minstens 10 spelfouten is echt te veel. Tip: laat artikelen ‘keuren’ op spelfouten door bijvoorbeeld je ouders, of vrienden voor je het plaatst.

Stay tuned, want morgen volgen de don’ts!