Verbrand zijn is alles behalve leuk. Het doet zeer, je ijlt misschien wel van de koorts en je kan jezelf wel voor je kop slaan: waarom heb ik me niet (beter) ingesmeerd? Heel vervelend natuurlijk, maar ja, je bent nou eenmaal verbrand en dat is niet terug te draaien. Vandaag vertel ik je hoe je het beste je verbrande huid kunt verzorgen.

Ik ga heel eerlijk bekennen dat ik iedere zomer wel een keer verbrand. Ja, ik ook. Zonder bescherming is mijn huid binnen een uurtje rood en een beetje verbrand. Vaak merk ik pas dat ik verbrand ben als het kwaad al geschied is. Ik kan het natuurlijk beter voorkomen, maar ja, soms denk je er gewoon even niet aan. Klinkt bekend, hè?

Adviezen

Goed, de tips! Ga ten eerste direct uit de zon. Door meteen uit de zon te gaan wordt de verbranding niet erger dan het al is. Zoek een plekje in de schaduw op of ga naar binnen. Je kunt het beste naar binnen gaan, want door weerkaatsing van (onzichtbare) UV-stralingen word je in de schaduw toch blootgesteld aan deze stralingen.

Wanneer je uit de zon bent kun je het beste je huid koelen. Houd de verbrande plek onder de koude kraan voor directe verkoeling. Doe dit zo lang mogelijk. Je kunt ook een compres maken met koud water en ijsblokjes en dit op de huid houden. Daarna kun je een aftersun gebruiken, of een ander verkoelend middel. Producten waar aloë vera in zit werken erg verkoelend, dus dat kan ik je zeker aanraden. Spray/smeer wat aftersun op de verbrande plek en laat de plek even met rust.

Belangrijk: Bovenstaande tips gelden voornamelijk voor eerste- en tweedegraads verbrandingen die je goed zelf kunt behandelen. Ga bij een derde- of vierdegraads verbranding (roodblauwe huid en blaren) ALTIJD naar een dokter!

Wat heel belangrijk is, is dat er geen wrijving onstaat op de verbrande plek. Zorg dus voor wijde kleding of laat de verbrande plek bloot. Wrijving irriteert de huid normaalgesproken al, maar doordat de huid verbrand is krijg je hier nog meer irritaties van. Het is dus heel slecht voor je huid.

Stel na het verbranden je huid een paar dagen niet bloot aan de zon. Je huid moet echt even bijkomen, dus gun je huid wat rust. Als écht de zon in moet, smeer je dan in met de allerhoogste factor (50). Maar het beste is gewoon om de zon een paar dagen te vermijden.

Als je echt erg verbrand bent moet je genoeg water drinken, zeker drie tot vier liter per dag.

Lees hier al mijn artikelen over verbranden & bescherming tegen de zon: