We hebben het allemaal wel eens, en we vinden het allemaal verschrikkelijk: ik heb het over vet haar. In 2009 heb ik jullie al tips gegeven om vet haar te voorkomen en te verhelpen, maar vandaag wil ik wat dieper op dit onderwerp ingaan.

De laatste tijd werd mijn haar steeds vaker vet, en ik had werkelijk geen idee waar dat nou door kwam. Ik besloot om een onderzoekje te doen en op die manier ben ik veel te weten gekomen over de oorzaken van vet haar.

Wanneer je last hebt van vet haar zijn er twee mogelijke oorzaken: je hebt vet haar door een medische aandoening, of door invloeden van buitenaf. Wanneer je vermoed dat je vette haar een medische oorzaak heeft (je kan bijv. seborroïsche dermatitis hebben) raad ik je aan om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Raak niet meteen in paniek, de meeste mensen krijgen vet haar door invloeden van buitenaf.

 

Er zijn een aantal zaken die mee kunnen spelen als je vet haar hebt. Eén daarvan is erfelijkheid. Informeer eens bij familieleden: hebben zij ook last van vet haar? Mocht dat het geval zijn, dan zul je daar mee moeten leven. Er zijn wél een aantal manieren om het te voorkomen en te verminderen. Deze manieren kun je hier lezen. Je vette haar kan ook een hormonale oorzaak hebben, maar het kan ook komen door een teveel aan stylingproducten. Ga eens bij jezelf na, gebruik ik veel stylingproducten? Was ik mijn haar genoeg?

Zó krijg je het

Eigenlijk is het heel simpel: vet haar krijg je wanneer de talgklieren op je hoofdhuid overuren maken. Er wordt dus teveel talgvet geproduceerd. Het teveel aan talgvet vermengt zich op de hoofdhuid met andere aanwezige stoffen, bijv. transpiratievocht. Wanneer je het haar borstelt of er met je vingers doorheen gaat, worden deze vetten over het hele haar verspreid.

Het krijgen van vet haar hangt af van een aantal factoren:

 • Temperatuur
  De temperatuur speelt zeker een rol bij het krijgen van vet haar.  Bij een temperatuurstijging van 1 graad Celcius stijgt de talgproductie met wel 10%. Transpiratie speelt hierbij natuurlijk ook een rol.
 •  Stylingproducten
   Een teveel aan stylingproducten werkt niet bevordelijk tegen vet haar, het wordt er juist erger door. Als het haar niet vaak genoeg gewassen wordt hopen productresten zich op op de hoofdhuid, waardoor de hoofdhuid en daarmee ook automatisch het haar vetter wordt.

 • Te vaak wassen
  De kunst is om je haar niet teveel en niet te weinig te wassen. Als je vet haar hebt ben je misschien geneigd om het elke dag te wassen, maar dat moet je juist niet doen. Door het elke dag te wassen stimuleer je de talgproductie, en wordt het dus eerder vet. Het beste is om je haar twee á drie keer per week te wassen.’
 • Voeding
  Ik heb getwijfeld of dit onderwerp aan bod moest komen in dit artikel, maar wil het er uiteindelijk toch over hebben. Over dit punt zijn namelijk veel verschillende argumenten te vinden. De één zegt dat je beter niet te vet en ongezond moet eten om vet haar te voorkomen, de ander beweert dat deze twee dingen niets met elkaar te maken hebben. Ik denk persoonlijk dat een gezond voedingspatroon kan meewerken in het reguleren van de talgproductie. Voedingssupplementen met zink kunnen de talgproductie beperken, dus dat zou je kunnen proberen. Verder is het in het algemeen belangrijk om gezond en niet te veel verzadigde vetten te eten.

 

Zó kom je er vanaf

Ondanks dat ik er al eens over geschreven heb, hier nog een paar korte tips tegen vet haar:

 Met dank aan Haarcentrum