Soms heb je zo’n moment, dat je niet tevreden bent met je lichaam. Je ziet er niet uit zoals je dat graag zou zien. En van dat getal op de weegschaal word je al helemaal niet vrolijk. That’s right mensen, ik spreek uit ervaring. Daarom heb ik besloten om 2012 gezonder te beginnen. Vanaf vandaag (ik schrijf dit op 2 januari) ga ik minder eten, maar bovendien gezonder!

 

Precices een jaar geleden schreef ik op mijn persoonlijke blog een stuk dat ik ‘Mijn gewicht & ik’ noemde. Dit werd een heel lang stuk over hoe lang ik al worstel met mijn gewicht. Ik raad je aan om dit stuk gewoon even te lezen, dat scheelt mij! ;) Waar het in elk geval op neer kwam is dat ik al van kinds af aan moeite had met mijn gewicht en dit eigenlijk nooit is over gegaan. Als je me ziet zul je misschien niet denken ‘zo, wat een dikzak’, maar ik ben wel curvy (zoals dat zo mooi heet) en voor het mooie weeg ik gewoon teveel. Mijn bmi zit op dit moment echt op het randje van overgewicht. Niet tof.

Dit artikel heb ik Gezonder Leven 2.0 genoemd omdat dit echt al de zoveelste keer is dat ik een poging doe om af te vallen en mijn huidige voedingspatroon te doorbreken. Maar wat ik vooral wil is gezonder worden. Ik weet dondersgoed dat ik iedere dag fruit moet eten en niet teveel frisdrank en verzadigde vetten tot mij moet nemen. Ik weet precies wat ik moet doen om fitter en slanker te worden, maar het lukte gewoon steeds niet.

Hoe ga ik dat doen?

Om te beginnen ga ik kleinere porties eten. Ik kan ’s ochtends gerust een grote bak cornflakes met melk wegwerken (ik HOUD van cornflakes), terwijl ik met de helft ook prima kan functioneren. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de lunch en avondeten. Ik ga zeker niet crashen, daar wordt niemand blij van, maar iets kleinere porties kan zeker geen kwaad.

Verder heb ik de volgende dingen ingevoerd:

  • Ik maak gebruik van het Streep-je-slank boekje van Margiet. I know, klinkt misschien wat stom, maar het is een heel handig systeem. Het lijkt volgens mij een beetje op het puntensysteem van Weight Watchers, maar dan net iets anders. Het is even wat werk, maar ik vind het een leuke manier om gezonder en minder te eten!
  • Ik heb besloten om geen frisdrank, wit brood, witte pasta enz. te nemen. Ook geen varkensvlees, maar dat heeft een andere reden.
  • Naast een uur zumba en streetdance in de week, wil ik een uur gaan bodypumpen bij de sportschool. Dit ga ik niet per direct doen (eerst even een proefles volgen), want ik moet het zelf bekostigen omdat mijn ouders al twee sporten voor mij betalen.
  • Meer water drinken. Water zuivert je lichaam, het helpt (tijdelijk) om de honger te stillen en is gewoon goed voor je.
  • En verder de standaard dingetjes: meer groenten en fruit, minder verzadigde vetten, voorlopig geen koek, snoep en chocola meer.

Dit was het wel zo’n beetje denk ik. Vooral dat puntensysteem van dat boekje vind ik erg handig. Op deze manier krijg ik niet teveel calorieën binnen en let ik beter op wat ik eet.

De eerste weken zullen echt wel even lastig worden, dat realiseer ik me heel goed. De afgelopen weken heb ik voor mijn doen echt veel gegeten (en daardoor natuurlijk weer aangekomen). Ik kan de feestdagen hier wel de schuld van geven, maar daarvoor was ik ook al slecht bezig, dus het is gewoon m’n eigen stomme schuld. Het zal wennen worden om minder te eten, maar ik heb het ervoor over. Ik heb voor mezelf drie doelen gesteld: ik wil komende zomer in Albufeira tevreden zijn over hoe ik eruit zie, ik wil natuurlijk niet m’n hele leven single blijven (hihi), en ik wil beter worden in dansen. Dansen is echt mijn passie, ik doe het heel graag, en nu ik zoveel weeg merk ik gewoon dat het moeilijker gaat. In de zomer dans ik weer een aantal shows, en dan wil ik er gewoon goed uitzien en me fit voelen!

Zo, nu heb ik alles opgeschreven en uitgelegd. Misschien vind je het interessant, misschien niet, maar ik wilde er graag een artikeltje aan wijden. Het hoort natuurlijk ook een beetje bij beauty en lifestyle.

Zijn er meer dames (of heren) die in het nieuwe jaar gezonder willen eten en iets willen afvallen? Tips zijn natuurlijk altijd welkom! Wish me luck. ;)