“Een van de meest schrijnende voorbeelden van dierproeven is wel de oog-irritatietest. Om te kijken of een stof irriteert wordt het in de ogen van een proefkonijn gedruppeld. Dit experiment is in 1944 ontwikkeld door John Draize en wordt vandaag de dag ondanks dat er al vele jaren dierproefvrije methoden bestaan nog steeds toegepast.”

Bovenstaande tekst is afkomstig van alledierenvrij.org. Nee bezoekers, ik ga jullie geen preek geven over dierproefvrije cosmetica, noch roep ik jullie op om het allemaal niet te kopen. Want als ik heel eerlijk ben let ik zelf niet zo goed op of mijn make-up wel 100% dierproefvrij is. Maar aandacht schenken aan de petitie die op alledierenvrij.org getekend kan worden, dat doe ik graag.

Dierproeven, iedereen weet ervan en iedereen heeft er wel een mening over. Over het algemeen vinden we het zielig, wat heel terecht is. Ik heb altijd de gruwelijke filmpjes en foto’s vermeden, simpelweg omdat ik er wel om kan janken, maar voor veel dieren is het de werkelijkheid. Opgesloten in een kooi en doodziek. Mishandeld. En waarom? Alleen maar zodat wij ‘veilige’ cosmetica kunnen gebruiken.

Het feit dat al mijn cosmetica niet dierproefvrij is wil niet zeggen dat ik er niets om geef. Integendeel. Ik vind het belachelijk dat er vandaag de dag nog gedateerde dierproeven worden gedaan terwijl er verdorie zoveel nieuwe, diervriendelijke methoden zijn ontwikkeld. Ik kan er gewoon niet bij en vind dat er echt iets aan gedaan moet worden. De afgelopen tientallen jaren zijn er genoeg dieren mishandeld en vermoord.

Aaaaw :-)

Petitie

Lieve bezoekers, teken de petitie dierproeven! Zeg eerlijk, als je zo’n lief konijntje of hamstertje als hierboven ziet moet je er toch niet aan denken dat zo’n beestje irriterende stoffen in zijn ogen gedruppeld krijgt? Of gevaarlijke crèmes opgesmeerd krijgt? Weg ermee! Je hoeft enkel je naam, woonplaats en e-mailadres in te vullen, en je kan zelf aangeven of je op de hoogte gehouden wil worden of niet. Het kost nog geen eens een minuutje.

Time2Makeup app

Ik zat een beetje op de site van Stichting Dierproefvrij te neuzen, en ik kwam erachter dat ze onlangs een app ontwikkeld hebben: de Time2Makeup app. Met deze applicatie voor je smartphone kan je producten scannen en meteen zien of het dierproefvrij is of niet. Enorm handig! Zo hoef je niet lijstjes te gaan onthouden en je hersenen te kraken in de winkel. Je scant enkel de streepjescode, en je ziet meteen of het dierproefvrij is of niet.

Dierproefvrij App van OverDier via Vimeo.

 

Aangezien ik zelf een smartphone heb, heb ik hem meteen gedownload en als een gek aan het scannen geslagen. Helaas bestaat een groot deel van mijn make-upcollectie NIET uit dierproefvrije make-up. Trieste zaak al zeg ik het zelf. Gelukkig heb ik wel wát aan dierproefvrij make-up. Ook dit verschijnt op je scherm.

Laat ik duidelijk zijn: ik ben niet benaderd door alledierenvrij.org of Stichting Dierproefvrij, mochten jullie dat soms denken. Ik vond gewoon dat ik hier best eens aandacht aan mocht schenken, gezien ik dit de afgelopen jaren niet heb gedaan. De petitie vergt nog geen minuutje van je tijd en de Time2Makeup app is een geniale app waarmee je snel kan zien of de cosmetica die je wil kopen, of de cosmetica die je al hebt, dierproefvrij is of niet.

Letten jullie erop of je cosmetica dierproefvrij is of niet?