Het is weer begin januari. Er ligt weer een heel nieuw jaar voor je, een jaar waarin je het misschien wel allemaal heel anders gaat doen. De goede voornemens zijn zoals altijd weer gemaakt, en je gaat zeker je best doen om ze allemaal na te komen. Herkenbaar?

Voor mij is dit best herkenbaar. Vorig jaar heb ik niet echt goede voornemens gemaakt (behalve gezonder leven), maar de jaren daarvoor heb ik wel steeds goede voornemens gemaakt. Een deel daarvan kwam ik na, een deel daarvan niet. Om me heen hoor ik geregeld dat het na een paar maanden of weken al niet meer lukt om de goede voornemens na te komen. Maar waar ligt dat nou aan?

Plan

Er zijn talloze zelfhulpboeken waarin te lezen valt dat we onze goede voornemens vanaf het begin af aan breed uit moeten meten. Een goed begin is het halve werk, zullen we maar denken. Wanneer er eenmaal een plan is vertellen we graag aan familieleden of vrienden over de gemaakte goede voornemens want, zo denken we, hoe meer mensen het weten, hoe meer mensen verwachtingen zullen hebben, en des te groter de motivatie is om daadwerkelijk die voornemens waar te maken.

Fout.

Visualiseer je eens dat je tegen een goede vriend vertelt over je voornemen om nou eindelijk eens iets aan je gezondheid te doen, afvallen dus. Waarschijnlijk vindt iedereen het ontzettend goed dat je eindelijk deze stap hebt durven zetten en daadwerkelijk actie gaat ondernemen. Deze positieve reacties geven je een goed gevoel, in je gedachten ben je al 10 kilo lichter. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iets gewaardeerd wordt door anderen, het in de beleving van de betrokken persoon voelt alsof het al werkelijkheid is. En dus worden we lakser, omdat we dat goede gevoel in feite al hebben.

Om te voorkomen dat je deze laksheid krijgt en om ervoor te zorgen dat je dit jaar écht die voornemens waar gaat maken, is het verstandig om zo min mogelijk mensen op de hoogte te stellen van je goede voornemens. Dit is misschien lastig, maar het is te doen. Kijk naar mij! Vorig jaar besloot ik om af te vallen. Bij eerdere pogingen vertelde ik zoveel mogelijk mensen over mijn dieet onder het mom van ‘dan kunnen ze er rekening mee houden’. Dit sloeg natuurlijk nergens op, want als iemand de voornemens waar moet maken dan ben je dat zelf.

Gedrag

Natuurlijk is dit niet het enige wat ervoor zorgt dat goede voornemens vaak niet waargemaakt worden. Wil je bijvoorbeeld minder tijd achter de computer doorbrengen en juist meer tijd met vriendinnen of familie, dan moet je bereid zijn om de computer uit te laten op bepaalde momenten. Wil je de marathon gaan lopen volgend jaar, dan moet je bereid zijn om hard te trainen en om andere dingen uit te stellen. Wil je afvallen (en de kilo’s eraf houden), dan zul je jezelf een andere manier van eten moeten aanleren. Kortom: je gedrag moet anders, en je gedrag veranderen is vaak geen makkie. Een nieuw begin begint bij jezelf.

Nog meer tips om goede voornemens waar te maken? Lees dit artikel eens, hier staan ook veel goede en bruikbare tips in.

Hebben jullie voor dit jaar goede voornemens? Om eerlijk te zijn heb ik ze dit jaar niet gemaakt, behalve dat ik nog graag een paar kilo’s kwijt wil en mijn conditie wil verbeteren. Hetzelfde als vorig jaar dus. Gelukkig ben ik niet zo zwaar als vorig jaar, maar het streefgewicht is nog niet bereikt, en stiekem heb ik met de feestdagen weer teveel gegeten. ;-) Maar vorig jaar is het ook gelukt, dus dit jaar gaat het ook gewoon lukken. Wat zijn jouw goede voornemens? Zet ze bij de comments, ik ben benieuwd!

Bron bovenste foto: Getty Images