Zoals jullie misschien wel weten volg ik op dit moment een mbo-opleiding op niveau 4. Ik zit in mijn derde en laatste jaar en dat betekent dus dat ik nu vooral druk bezig ben met examens en stage. Ik heb altijd al geroepen dat ik na deze opleiding nog hbo wilde doen, omdat ik meer wil leren dan dit. Inmiddels ben ik erachter welke opleiding ik graag wil doen. Dat is alvast iets…

De opleiding die ik hierna wil doen heet SJD: Sociaal Juridische Dienstverlening. Dit is bijna hetzelfde als HBO Rechten, maar dan net iets anders. Bij SJD leer je meer over mensen, omdat je met SJD meer te maken zult krijgen met hen. Je krijgt ongeveer voor 60% aan rechtvakken, en daarnaast 40% sociale vakken. Denk aan methodiek, politicologie en crimonologie. Van allebei wat dus!

Op het snijvlak van hulpverlening en recht: daar zit de sociaal juridisch dienstverlener. Na je studie SJD weet je hoe wetten in elkaar zitten. En hoe je ze zo toepast dat je recht doet aan ieder individu. Je hebt in je werk dus altijd te maken met regels en met mensen.”

– hsleiden.nl

Waarom heb ik voor deze opleiding gekozen? Om te beginnen omdat ik rechten altijd al interessant heb gevonden. Op de middelbare school was maatschappijleer naast geschiedenis mijn favoriete vak, omdat we veel moesten leren over het rechtssysteem en dergelijke. Ik volg nu naast mijn huidige mbo opleiding een specialisatie tot juridisch secretaresse, en ik merk dat ik het nog steeds heel leuk vind. Daarnaast ben ik erachter dat ik echt een ‘mensenmens’ ben (vreselijke uitdrukking vind ik dat, maar ik weet even niks beters). ;-) Ik werk graag met mensen en wil ze waar mogelijk helpen. De combinatie van rechten + sociale vakken vind ik perfect.

Ik ben blij dat ik een keuze heb kunnen maken qua opleidingen, maar mocht ik het na een jaar nou niet meer leuk vinden, dan zou ik niet weten wat ik anders zou moeten doen. Dat ik een hbo opleiding wil afronden staat vast, maar wat ik dan zou moeten doen weet ik echt niet. Natuurlijk zou ik kunnen gaan werken, want met de diploma’s directiesecretaresse, managementassistent EN juridisch secretaresse kan je alle kanten op. Maar ik wil gewoon hbo doen, omdat ik het gevoel heb dat ik nog niet ‘uitgeleerd’ ben.

Goed, de opleiding is gekozen. Maar op welke school wil ik deze opleiding doen? Dat is de vraag waar ik nu nog mee zit. Ik heb twee opties: Hogeschool Leiden of Inholland Den Haag. Dit zijn de enige hogescholen in de buurt die deze opleiding aanbieden. In Leiden ben ik al twee keer geweest, één keer op de Open Dag, en één keer (vorige week) om te proefstuderen. De school ziet er goed uit en ik had er zeker een goed gevoel bij. Het enige nadeel is dat ik dik een uur moet reizen, heen én terug.

De tweede optie die ik heb is Inholland Den Haag, hier ben ik afgelopen zaterdag voor het eerst geweest op de Open Dag. Voor mij stond eigenlijk al vast dat ik voor Leiden zou gaan (ondanks de reistijd), maar nu ben ik toch aan het twijfelen. Misschien weten jullie wel dat Inholland niet bepaald goed bekend staat, omdat ze nogal negatief in het nieuws zijn geweest. Zie dit bijvoorbeeld. Tegenwoordig zit het wel goed met de opleidingen, want in Den Haag zijn nooit dit soort akkefietjes geweest. Ze zijn pas nog gecontroleerd en alles was dik in orde. Ik ben ervan overtuigd dat de opleiding SJD op goed niveau gegeven wordt, maar ik ben bang dat het slechte imago me later gaat tegenzitten. Iedereen die ik vertel over Inholland keurt dit eigenlijk al meteen af. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij werkgevers zit, maar wie weet denken zij er ook wel zo over.

De school vond ik in ieder geval mooi en er hing een leuke sfeer, dus dat heeft me wel aan het twijfelen gebracht. De reistijd naar Den Haag is een stuk korter (iets minder dan een uur), en dat vind ik echt een groot voordeel. Daarnaast zit Inholland Den Haag op een leuke locatie, in een soort winkelstraat, terwijl Leiden op een soort industrieterrein zit. Hmm.

Genoeg om over na te denken dus, maar ik ben blij dat ik nu in ieder geval weet dat het SJD gaat worden. Gelukkig hoef ik voorlopig nog niets te kiezen en moet ik natuurlijk eerst nog even mijn diploma’s gaan halen. Voor de examens heb ik niet zoveel te vrezen, want tot nu toe heb ik alles al gehaald. :-) Het zal nog even flink aanpoten worden, maar het gaat vast en zeker lukken.

Zijn er hier nog meer mensen die volgend jaar hbo gaan doen? Hebben jullie al een keuze kunnen maken? Of heb jij zelf hbo gedaan of SJD en heb je nog goede tips? Laat het weten!