Mijn fascinatie voor natuurlijke cosmeticaproducten begint steeds groter te worden. De laatste tijd kijk ik net iets vaker op ingrediëntenlijsten, en gaat mijn voorkeur uit naar natuurlijke(re) producten. Toen ik hoorde over de natural collectie van Hema wilde ik daar graag iets van proberen. Ik kocht de shampoo en conditioner, die ook nog eens zeer budget bleken te zijn. Lees je mee naar mijn bevindingen?

Er zijn steeds meer budgetmerken die natuurlijke producten op de markt brengen. Vaak is het de vraag: in hoeverre zijn die producten ‘natuurlijk’? Het is een beetje een trend aan het worden om overal het word ‘natuurlijk’ op te plakken, zodat de consument denkt dat het goede producten zijn. Maar vaak zitten er nog steeds veel andere ‘slechte’ ingrediënten in, wat het uiteindelijk helemaal niet zo natuurlijk maakt.

Goed, laten we kijken naar de natural lijn van Hema. In totaal bevat deze lijn acht verschillende producten:

 • body scrub
 • shampoo
 • conditioner
 • handzeep
 • handcrème
 • bodybutter
 • bodylotion
 • douchegel
 • douchecrème
 • reinigingsmelk
 • reinigingsgel
 • gezichtstonic
 • anti-rimpel oogcrème
 • anti-rimpel nachtcrème
 • anti-rimpel dagcrème
 • badolie
 • scrub crème

Veel hè? Als alles echt zo goed en natuurlijk is, wil ik alles wel testen! Voor vandaag houd ik het bij de shampoo en conditioner.

De hele lijn bevat producten voor het gezicht, haar en lichaam. De producten zijn mild, waardoor ze geschikt zijn voor alle huid- en haartypen. De producten zijn vrij van parabenen, kleurstoffen, minerale olie, silliconen en andere agressieve stoffen. De bestanddelen zijn voor 95% natuurlijk.

Shampoo

De shampoo komt in een mooie fles van 250 ml. De fles ziet er goed uit: strak, simpel en clean. Helemaal prima! Voor alle producten geldt dat er aloë vera in is verwerkt, dit geldt ook voor de shampoo. Aloë Barbadensis Leaf Juice komt als derde op de ingrediëntenlijst, wat betekent dat er relatief veel van in zit. Als eerste komt Aqua (water) en Ammonium Lauryl Sulfate, afgekort ALS, is het tweede ingrediënt. Als ik internet moet geloven is ALS een neefje van het beruchte Sodium Laureth Sulfate. SLS is een agressieve reiniger die in mijn ogen meer kwaad doet dan goed. Jammer dat ALS in deze shampoo verwerkt zit, al schijnt het minder irriterend te zijn dan SLS. Hier is echter geen bewijs voor, dus het blijft een beetje speculeren.

Door de ALS schuimt de shampoo een beetje, maar wel minder erg dan andere shampoo’s. In het begin is dit wat onwennig (je haar blijft wat stroef, voelt zwaar), maar ik vind het niet erg. Ik was het ook al een beetje gewend omdat ik eerder een natuurlijke shampoo heb gebruikt. De shampoo is doorzichtig van kleur en ruikt aardig sterk. Ik vind het geen vervelende geur.

Ik merk dat ik met deze shampoo meer shampoo zelf nodig heb om het door heel mijn haar aan te brengen. In dat opzicht is de shampoo niet zo zuinig, maar misschien ligt het ook wel aan mij. Na het uitspoelen voelt mijn haar niet vet meer, maar nog wel erg waar en stroef. Toch voelt dit prettiger aan, omdat ik weet dat ik mijn haar niet gewassen heb met agressieve reinigers en andere schadelijke stoffen. Het maakt mijn haar in ieder geval goed schoon.

Conditioner

De conditioner zit in dezelfde fles als de shampoo, alleen zit er iets minder in: 200 ml. Op de ingrediëntenlijst staat aqua op nummer een, en Aloë Barbadensis Leaf Juice komt als tweede. Yay! Verder zitten er verzorgende bestanddelen in, zoals kokosolie, glycerine, tocopherol (vitamine E), insuline en vette alcoholen. Er zitten voor zover ik kan zien minder schadelijke stoffen in dan in de shampoo. Heel fijn!

De conditioner zelf is wit, en je hebt hier gewoon een normale hoeveelheid voor nodig. In het begin had ik mijn twijfels bij de conditioner, omdat ik niet echt het idee had dat ‘ie mijn haar echt zou verzorgen en goed doorkambaar zou maken (dit staat namelijk wel op de verpakking). Nadat ik het had uitgespoeld voelde mijn haar iets gladder aan.

Na het douchen probeerde ik mijn haar te kammen. Ik gebruik altijd een grove kam voor na het douchen, en het ging een beetje moeizamer dan normaal. Wees niet bang: ik had geen grote klitten. het duurde gewoon iets langer voordat mijn haar goed doorgekamd was. Het voelde nog steeds een beetje stroef aan.

Resultaat

Na het föhnen was ik een beetje verbaasd. Mijn haar voelde ontzettend lekker aan, en het stroeve was weg. Mijn haar voelde zacht aan, en leek meer volume te hebben. Het viel echt mooi in model. Ik heb geprobeerd om dit op de foto te krijgen, maar de foto’s zijn genomen toen het al donker was, dus het is misschien niet heel goed te zien.

Ik ben heel tevreden over deze shampoo en conditioner. Ik heb duidelijk gemerkt dat deze producten beduidend minder (of bijna geen) agressieve ingrediënten bevatten en dat is te merken aan mijn haar. Het is veerkrachtiger en valt mooier in model. Wees niet bang dat het je haar niet schoon maakt, ook al lijkt dat tijdens het wassen wel zo. Mijn haar is na het wassen alles behalve vet en ziet er gewoon gezond uit. Het ruikt ook nog eens lekker. Helemaal prima dus!

Het mooiste van alles is misschien nog wel dat je voor nog geen twee euro een natuurlijke shampoo of conditioner hebt. De natural shampoo en conditioner van Hema kosten allebei slechts €1,80 per stuk.