Je gezicht shapen: je doet het, of je doet het niet. Ik was altijd zo iemand die het maar overbodig vond. Ik wist niet goed hoe het moest, en vond het eerlijk gezegd wel prima. Inmiddels ben ik om, en shape ik dagelijks mijn gezicht. Niet drastisch hoor, maar gewoon een klein beetje. Een klein beetje bronzer hier of daar kan veel verschil maken! Vandaag laat ik je zien hoe je je gezicht kan shapen, op welke plekken je wat aan moet brengen en wat voor effect je ermee kan bereiken.

Een jaar of drie geleden vond ik shapen maar een overbodig iets. Ik wist niet goed hoe het moest (ik was 15) en vond het eigenlijk wel prima. Wanneer ik het uiteindelijk toch uitgeprobeerd heb weet ik niet meer, maar ik weet wel dat ik blij verrast was. Mijn gezicht leek meer vorm te hebben en zag er gewoon echt beter uit. Sindsdien heb ik er veel mee geoefend en ik doe het nu dus dagelijks.

Waarom shapen?

Wat is nu precies de reden dat mensen massaal met bronzer in de weer gaan? Om te beginnen kan je met shapen bepaalde dingen accentueren of juist verdoezelen. Vind je je neus net even wat te breed? Met een beetje poeder maak je je neus optisch smaller. Vind je het mooi om je jukbeenderen wat beter uit te laten komen? Dan licht je dat op met een highlighter, zodat het net even wat meer opvalt. Shapen is dus bedoeld om bepaalde dingen in je gezicht extra op te laten vallen, of juist niet, en om de vorm van je gezicht net even iets mooier te maken.

Het effect

Om een wat beter beeld te geven van wat je allemaal met shapen kan doen, heb ik een aantal plaatjes opgezocht. Deze gezichtjes zijn duidelijk geshape’d. Het effect is een duidelijkere gezichtsvorm.

Stap voor stap

Heel leuk en aardig al die plaatjes van perfect opgemaakte modellen en beroemdheden, maar hoe maak je dit zelf, thuis, voor de spiegel?

Wat je nodig hebt:

  • Bronzer
  • Highlighter
  • Poederkwast

Dit is in feite het enige wat je nodig hebt. Let er wel op dat je bronzer niet te oranje is, een te oranje bronzer staat maar bij weinig mensen echt mooi. Je zou eventueel meerdere kwasten kunnen gebruiken, maar met één kwast redt je het ook prima. Ik gebruik zelf altijd voor de bronzer een stippling kwast, en voor de highlighter een blusher kwast.

Note: ik ga er even vanuit dat je, voordat je gaat shapen, eventuele foundation/concealer en poeder al hebt aangebracht. Dit is wel zo handig.

  1. Begin met het aanbrengen van bronzer. Bronzer breng je aan op de plekken waar je schaduw wil creëren, of op de plekken die je een beetje wil verdoezelen. Over het algemeen brengen we bronzer aan op de volgende delen van je gezicht (zie afbeelding hieronder). Het belangrijkste van shapen is dat je de kleuren goed vervaagt. Het is de bedoeling dat het er zo natuurlijk mogelijk uit ziet, dus we willen geen harde lijnen. Vervagen kan je doen met een grote poederkwast. Heb je teveel bronzer aangebracht? Veeg het dan uit met een beetje extra ‘gewone’ poeder.

 

  1. Als de bronzer goed vervaagd is, kunnen we de plekken die je wat extra wil accentueren gaan oplichten. Dit doen kan met een highlighter. Highlighters zijn vaak wat lichter dan je eigen huidskleur, soms ook met een lichte shimmer. Ik vind dit zelf altijd erg mooi, vooral in de zomer gebruik ik graag een highlighter met shimmer. Maar dat terzijde. Zie de afbeelding hierboven om te zien op welke plekken je highlighter aanbrengt. Met het aanbrengen van highlighter geldt vooral dat je niet teveel aanbrengt, zeker wanneer je een highlighter gebruikt met shimmer. Teveel shimmer is niet zo natuurlijk. Met het aanbrengen van highlighter is het minder belangrijk om te blenden. Natuurlijk is het mooi en ook zeker aan te raden om het te blenden, maar het is minder belangrijk dan bronzer, omdat teveel bronzer al snel onnatuurlijk oogt. Met highlighter is dat minder snel het geval.

Voor alles geldt: heb je teveel aangebracht, corrigeer het dan met gewone poeder.

 

Shape jij wel eens je gezicht? Vind je het mooi, of juist niet?
Als jullie nog tips voor elkaar hebben, schroom je dan niet om deze achter te laten bij de comments!