Na vier jaar de middelbare, drie jaar mbo en bijna een jaar hbo overleefd te hebben vind ik stiekem dat ik wel aardig door heb hoe je het beste kan studeren. Ik weet nog goed dat ik in de brugklas voor mijn eerste toetsweek een paar slechte cijfers haalde, omdat ik toen gewoon nog niet goed wist hoe ik het moest aanpakken. Gelukkig was daar mijn moeder. Dankzij haar tips, en natuurlijk door de nodige ervaring, weet ik nu beter hoe ik moet leren.  En het werkt blijkbaar, want ik heb dit jaar nog geen onvoldoendes gehaald. Vandaag deel ik mijn tips en tricks!

(dit is dus níet de bedoeling, haha)

1. Houd de toetsstof bij

Mijn eerste tip is: ga naar de lessen (als je nog leerplichtig bent moet je wel natuurlijk) en houd de toetsstof bij. Ik ben zelf niet meer leerplichtig omdat ik mbo diploma’s gehaald heb, dus ik hoef in theorie niet naar mijn lessen te gaan, maar ik ben erachter gekomen dat het verrekte handig is om gewoon iedere les bij te wonen. De docenten zijn er natuurlijk niet voor niets: je steekt er echt wel wat van op.

Het bijhouden van de stof geldt altijd, op welke school je ook zit. Lees iedere week even door wat er behandeld is, bekijk eventuele oefenvragen en stel vragen aan de docent als iets niet duidelijk is. Een goede voorbereiding is echt het halve werk!

Bron

2. Begin op tijd

Ik kan je nu al vertellen dat een dag van tevoren alles erin proberen te stampen niet bepaald handig werkt. En ja, ik spreek uit ervaring! Sommige dingen hoef je alleen even door te lezen om een goed cijfer te halen (dit had ik zelf op het mbo), maar wanneer je echte (hbo) tentamens hebt of belangrijke proefwerken hoef je dat echt niet te proberen. Door op tijd te beginnen heb je minder stress, en onthoud je dingen ook beter omdat je de stof kan herhalen. Ik raad je dus aan om minimaal een week van tevoren te beginnen met leren.

3. Maak een planning

Zonder een goede planning ben ik verloren, echt waar. Door een planning te maken creëer je rust voor jezelf (je weet precies wanneer je wat gaat leren) en heb je een beter overzicht van wat er gedaan moet worden voor de toets. Ik ga altijd als volgt te werk:

  1. ik nummer de pagina’s die ik moet leren, zo weet ik precies hoeveel het er zijn;
  2. wanneer ik weet hoeveel pagina’s het zijn, spreek ik met mezelf af hoeveel pagina’s ik minimaal per dag moet leren, iedere dag twee bijvoorbeeld;
  3. vervolgens kijk ik hoeveel dagen ik nog heb om te leren;
  4. tot slot reken ik uit wanneer ik moet beginnen met leren om alles te leren én plan ik de dag voor de toets een herhaal/inhaal dag in, op deze dag herhaal ik alles of haal ik alles in als ik vertraging heb opgelopen met leren.

Hier maak ik dan een simpele planning van in Word (zie voorbeeld hieronder), en klaar is Kees. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld allemaal, maar het werkt voor mij perfect. Oh ja: vergeet niet om lekker af te strepen als je weer wat pagina’s geleerd hebt.

4. Raak niet afgeleid

Van leren in een kamer vol met troep wordt niemand vrolijk, zeker de mensen niet die snel afgeleid raken. Weet je dat je van jezelf snel afgeleid raakt? Probeer dan op een plek te leren waar je zo min mogelijk wordt afgeleid.  Enkele tips:

  • leg alle spullen op de plek waar ze horen;
  • ruim je kamer/bureau op;
  • leer met oordoppen in als je gevoelig bent voor geluid (zoals ik);
  • zet je telefoon uit (je Whatsapp gesprekken komen later wel);
  • vertel je huisgenoten dat je aan het leren bent, zo kunnen zij rekening met je houden.

Wees vooral ook streng voor jezelf! JIJ wil toch een goed cijfer halen? Nou, dan zal je moeten leren. En of je het nou nu doet of morgen, dat maakt niet uit, het moet gebeuren. Dus kan je maar beter vandaag nog beginnen.

Bron

5. Leef gezond

Je hoeft echt niet alleen maar avocado’s en gebroken lijnzaadjes te eten om goed te kunnen studeren, op tijd naar bed gaan en op vaste tijden eten en drinken scheelt ook al een hoop! Probeer te kiezen voor voedingsmiddelen met langzame koolhydraten, zoals volkorenproducten en fruit. Zo voorkom je een energiedip in de loop van de dag. Vergeet natuurlijk ook niet om genoeg (water) te drinken!

.

Tot zover mijn tips! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.
Laat gerust jouw eigen tips achter bij de comments!

Bron foto 1