Vroeger, toen ik een jaar of 12 was, maakte ik al zelf websites. Ik vond het supercool om zelf dingen te schrijven en ik kon uren zoet zijn met het coderen van lay-outs. In die tijd was het al ‘not done’ om zomaar plaatjes en dergelijke van anderen te kopiëren. Ik weet nog dat ik een speciale HTML-code gebruikte die ervoor zorgde kopiëren onmogelijk was. In het blogwereldje is het eigenlijk niet anders: het wordt niet gewaardeerd om teksten en afbeeldingen van iemand anders zomaar op je blog te gooien.

Je zou het misschien niet zeggen (mijn blog is lang zo groot niet), maar Pink Sensation bestaat al vijf jaar. In die vijf jaar heb ik veel geleerd. Ik ging van een meisje van 14 jaar dat zomaar even wat artikeltjes uit haar mouw schudde naar iemand van bijna 20 met de nodige blogervaring. In die vijf jaar tijd heb ik me altijd verbaasd over mensen die zomaar content van andere blogs kopiëren naar hun eigen blogs. De zogenaamde copycats.

Gelukkig heb ik zelf niet zoveel te maken gehad met copycats; in die vijf jaar tijd waren het er hooguit een stuk of vijf. De echt grote beautyblogs, zeg maar gerust de grootste van Nederland, die hebben er nog veel meer last van. Want hoe vervelend is het als je uniek probeert te zijn, zelf iets moois probeert te bedenken en te realiseren, en dat anderen er dan mee aan de haal gaan? Laat ik hierbij wel zeggen dat er een groot verschil zit tussen inspiratie op doen bij andere blogs (‘hee, zij blogt over een nieuwe foundation, misschien moet ik eens bij Kruidvat tussen de nieuwe producten snuffelen’) en letterlijk artikelen kopiëren (‘hee dat is handig, zij legt alle beautytermen uit op haar blog, dat is ook wel handig voor mijn eigen bezoekers’).

Ik zeg eerlijk: toen ik net begon met bloggen keek ik ook wel eens op andere blogs om te zien hoe zij dingen aanpakte. Ik wist nog niet zo goed hoe ik een contactpagina vorm moest geven (wat is nou handig om te vermelden op zo’n pagina?), of hoe ik moest reageren op mailtjes van bedrijven. Ik keek naar andere blogs, leerde daarvan, en gaf er mijn eigen draai aan. Ook benaderde ik grote bloggers als ik met vragen zat. Wat ik hiermee wil zeggen: er zijn zat manieren om erachter te komen hoe je zelf dingen aan moet pakken zonder te kopiëren van andere sites of blogs.

Kijken, dat kan dus altijd. En bloggers benaderen en vragen om tips, dat kan ook. Menig blogger zal het leuk vinden om je te helpen. En mocht je ooit een artikel of een idee tegen komen van een iemand anders wat je zó super-fantastisch-geweldig-tof vindt, dan bestaat er altijd nog zoiets als bronvermelding. Als ik iets geleerd heb in de korte tijd dat ik nu op het hbo studeer, dan is het wel dat bronvermelding heel belangrijk is. Het staat zelfs in de wet (art. 25 Auteurswet):

De maker van een werk heeft (…) de volgende rechten:

  • het recht zich te verzetten tegen openbaarmaking van het werk zonder vermelding van zijn naam of andere aanduiding als maker;

Hoe pak je bronvermelding aan? Heel simpel. De tekst: “Bron: www.pinksensation.net” is bijvoorbeeld al voldoende. Je kan het nog vollediger maken door de naam van de auteur (in dit geval blogger) erbij te vermelden, maar vaak is  alleen een linkje al voldoende. Hartstikke simpel dus!

Mijn tip voor beginnende bloggers is dus: wees leergierig wat bloggen betreft, maar ga niet kopiëren. Daar wordt niemand blij van, en jijzelf waarschijnlijk al helemaal niet, want bekend staan als een echte copycat doet je blog echt geen goed. ;-)