Met trots kan ik vertellen dat ik na mijn eerste jaar aan de hogeschool (en geheel zonder herkansingen) mijn propedeuse heb gehaald. Yes! Wanneer je mijn blog al wat langer volgt weet je misschien nog wel dat ik vorig jaar erg heb getwijfeld over naar welke hogeschool ik zou gaan. Ik besloot mijn gevoel te volgen en daar heb ik ik tot op heden nog geen spijt van heb gehad. In dit artikel vertel ik je over mijn ervaringen van mbo naar hbo na een jaar gestudeerd te hebben aan de hogeschool.

Van mbo naar hbo

Voor wie het niet weet: ik heb hiervoor een mbo-opleiding gedaan op niveau vier, waardoor ik makkelijk kon doorstromen naar het hbo. Ik maakte me van tevoren best een beetje druk omdat ik bang was dat de overgang te groot zou zijn en dat ik het niveau niet aan zou kunnen. Gelukkig blijk ik het niveau aan te kunnen (want mijn propedeuse is binnen yay), maar het verschil is inderdaad vrij groot. Nu moet ik zeggen dat ik het mbo op mijn sloffen gehaald heb, dus dat scheelt misschien wel. Maar het verschil is dus groot.

Het grootste verschil vond ik het tempo. Op het mbo deden we bij wijze van spreken een heel schooljaar over één studieboek, en op het hbo doe je daar één blok over, 10 weken dus. Het niveau ligt dus hoger, maar ook het tempo. Hier heb ik vooral de eerste weken erg aan moeten wennen. Ik dacht echt: huh wat gebeurt hier allemaal? Toch wende het snel, want na een paar weken had ik mijn draai wel gevonden. Het was wel even uitvogelen hoe ik het beste kon studeren, maar na een tijdje krijg je er handigheid in. Als je gemotiveerd bent tenminste.

Studiebelasting

Dat ik op het hbo veel meer tijd kwijt zou zijn aan school, dat kon ik zelf ook nog wel bedenken. En het is inderdaad zo: ik heb nog nooit in m’n leven zoveel aan school gedaan als in het afgelopen schooljaar. Als ik er zo op terug kijk vind ik dit niet erg, omdat ik liever hard werk en hoge cijfers haal, dan bijna niks doe en alsnog hoge cijfers haal. Op het mbo was dit laatste het geval, en dat had me echt lui gemaakt. Ik vroeg me af of ik überhaupt nog wel écht kon leren. Ik miste echt uitdaging op het mbo.

Maar goed, je bent dus veel tijd kwijt aan school. Gemiddeld zo’n hele vrije dag per week, heb ik ondervonden. Waar ben je dan zoal mee bezig (als je het goed wil doen en je P wil halen)? Sheets (stof) uitwerken, boeken samenvatten en opdrachten maken. Dat is het wel zo’n beetje. Ik raad je echt aan om alles bij te houden, dat scheelt enorm wanneer de tentamens dichterbij komen. Wat me gelijk op het volgende onderwerp brengt.

Tentamens

Om eerlijk te zijn was ik best ‘bang’ voor de tentamens. Op het hbo moet je veel meer leren dan op het mbo, dus ik zag mezelf al als kluizenaar leven om goed te leren. Ik heb inderdaad tijden gehad waarin ik amper leuke dingen kon doen omdat ik moest leren, maar vooral in de laatste tentamenweek (toen ik al wat meer gewend was) heb ik ook nog wel leuke dingen kunnen doen tussendoor. Af en toe genieten mag ook best!

Ik maakte altijd een overzicht van wat ik moest leren, en plande dan per dag in hoeveel ik moest leren. Als ik het dan geleerd had streepte ik het af met een markeerstift. Dit systeem gebruikte ik al op de middelbare school en ook dit jaar bleek het erg succesvol voor mij. Klik hier voor meer studeertips van mij!

De tentamens zelf zijn me eigenlijk best meegevallen. Als je goed leert, de juiste stof leert, en actief meedoet in de lessen is er over het algemeen niks aan de hand.

Motivatie

Tot slot nog een puntje wat ik wil aanhalen, en dat is motivatie. Voordat ik daadwerkelijk naar het hbo ging heb ik veel adviezen ingewonnen van verschillende mensen. Leraren, mijn stagebegeleiders van toen, leraren van de hogeschool tijdens een open dag en studenten: ik heb ze allemaal gevraagd hoe de ervaringen zijn van leerlingen die van mbo naar hbo gaan. Wat ze zeiden kwam allemaal op hetzelfde neer: ‘als je motivatie goed is, dan kom je er wel. Je zal hard moeten werken, want het is erg wennen om van mbo naar hbo te gaan, maar als je de opleiding leuk vindt en bereid bent om hard te werken, dan moet het lukken.’

Ik kan niet anders dan het met ze eens zijn. Wanneer je gemotiveerd bent gaat alles veel makkelijker, ben je bereid om nét nog even extra gas te geven en -als het meezit- heb je ook nog plezier in wat je leert. Ik heb het geluk dat ik gelijk de goede opleiding heb gekozen, en dat ik de meeste vakken leuk en interessant vond. Denk aan hoe jij jezelf over een jaar, of over een paar jaar wil zien, en houd dat voor ogen. Dan kan je veel meer dan je denkt!

~~~

Tot zover deze gigantische lap tekst over mijn ervaringen na mijn eerste jaar aan de hogeschool. Van mbo naar hbo. Ik ben er nog lang niet, dat realiseer ik me heel goed. Ik heb nog drie jaar te gaan vol met nog meer tentamens, stages en tot slot moet er een scriptie geschreven worden. Dat mijn eerste jaar zo voorspoedig is gegaan wil niet gelijk zegen dat de rest ook zo goed zal gaan, maar ik ga er in ieder geval hard m’n best voor doen. Maar eerst: lekker genieten van de zomervakantie!

Wat doe/deed jij voor opleiding?

Bron foto’s: 1, 2