Het is deze maand alweer twee jaar geleden dat ik trots op Pink Sensation verkondigde dat ik mijn rijbewijs had gehaald! Ik was helemaal blij natuurlijk en ook trots dat ik het toch maar even had geflikt. Inmiddels ben ik twee jaar verder en heb ik nog bijna elke dag plezier van m’n roze pasje. Een instructeur kan je natuurlijk veel leren, maar ik heb ervaren dat je ná je examen ook nog heel veel bijleert! Daarom: vijf dingen die je pas leert na het halen van je rijbewijs.

1. In een andere auto rijden is erg wennen

Ik had het geluk dat ik een auto kon kopen, ik mocht namelijk voor een leuke prijs mijn opa’s oude auto overnemen. Maar niemand had me verteld dat een auto van 10 jaar oud HEEL anders rijdt! Of je nou in een gloednieuwe Volkswagen Polo rijdt of in een wat oudere Toyota, dat is nogal een verschil. Ik moest meteen 10 kilometer rijden, van de garage naar huis. Wat vond ik dat eng zeg! Gelukkig zat m’n vader naast me, maar ik kon echt niet relaxed autorijden en was alleen maar bezig met het gaspedaal dat heel anders was en het schakelen wat nog niet helemaal vlekkeloos ging. Gelukkig ben ik nu helemaal gewend aan m’n autootje!

2. In je eentje rijden is ook erg wennen

Ha, deze lijkt op het eerste punt, maar daarom niet minder waar. Ik weet nog dat ik voor het eerst van huis naar mijn stage ging rijden, helemaal alleen. Nadat ik m’n moeder had verzekerd dat ik zou sms’en als ik veilig aan was gekomen stapte ik de auto in en ging het feest beginnen. Wederom was ik zenuwachtig, maar het ging helemaal goed!

3. Een auto maakt je lui

Ik had wel verwacht dat ik wat minder de fiets zou pakken als ik eenmaal een auto zou hebben, duh. Het is nou eenmaal vaak slecht weer hier in Nederland, en elke keer door de regen naar school fietsen was ik goed zat. Maar in die twee jaar tijd ben ik nog wel een tikje luier geworden dan ik dacht. Als ik naar de sportschool ga pak ik 9 van de 10 keer de auto, omdat dat gewoon erg relaxed is na een sportsessie. En waait het heel hard buiten? Dan ga ik echt niet fietsen hoor, dan pak ik de auto wel. Tja.

4. Benzine is duur

Werk je fulltime, dan is benzine wellicht niet zo’n grote aanslag op je portemonnee. Als je studeert is dat een ander verhaal kan ik je vertellen. Nu mag ik niet klagen hoor, want ik woon nog thuis en werk hard voor m’n geld, maar het valt toch altijd weer tegen als ik weer een tank vol gooit met Euro 95.

5. Je geheugen laat je in de steek

Dit zal vast niet voor iedereen gelden natuurlijk, maar voor mij helaas wel. Bij het halen van je theorie-examen weet je natuurlijk ALLE borden uit je hoofd. Na het halen van je rijbewijs kijk je dat boek natuurlijk nooit meer in, dus ja, dan vergeet je dingen. Borden enzo. Ik zie nog steeds wel eens borden waarvan ik denk ‘wat betekende dat ook alweer’? Ik kan daar dan wel 10 minuten over nadenken, om vervolgens te concluderen dat ik het echt niet meer weet. Binnenkort dat boek maar weer eens doornemen dus.

Deze blogpost heb ik natuurlijk met een knipoog geschreven. Want behalve deze punten zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je pas leert na het halen van je rijbewijs. Zoals mijn vader altijd zei: wanneer je je rijbewijs haalt, heb je toestemming om te leren rijden. En daar ben ik het wel mee eens. Een instructeur kan je alle technische aspecten van het autorijden bijbrengen, maar in de praktijk moet je het toch echt zelf doen. Gelukkig gaat het bij mij al twee jaar goed *klopt af* en dat hoop ik nog heel lang zo vol te houden!

Ik ben benieuwd: heb jij je rijbewijs al en herken je je in deze dingen?
Of ben nog niet met autorijden bezig? Let me know! :-)

Bron foto 1

Gesponsorde post