Acné, puistjes, pukkeltjes.. hoe je het ook wilt noemen: het kan knap vervelend zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om puistjes tegen te gaan en te voorkomen. Maar er zijn natuurlijk ook dingen die je vooral níet moet doen als je last hebt van puistjes. Speciaal voor dit artikel heb ik vriendin en schoonheidsspecialiste Debby gevraagd om advies, en ik heb ook een aantal tips uit eigen ervaring. Lees verder voor de Do’s & Don’ts als het om puistjes gaat!

Bron foto

Reinigen

Met stipt op nummer een staat wat mij betreft reinigen. Het is enorm belangrijk om je gezicht goed te reinigen, want zo verwijder je vuil van je gezicht en eventuele make-up. Door je gezicht goed te reinigen voorkom je verstopte poriën. Hier krijg je puistjes van. Reinig bij voorkeur je gezicht ’s ochtends en ’s avonds met een milde reinigingsgel of facewash. Let goed op de ingrediëntenlijst hiervan, want te agressieve ingrediënten kunnen de puistjes juist erger maken. Als je niet weet wat voor product je moet kopen, vraag dan advies aan een schoonheidsspecialiste.

Afblijven

Ik weet uit ervaring dat nummer twee een hele lastige is, maar probeer écht van je puistjes af te blijven. Het is heel verleidelijk om er aan te gaan voelen, krabben of uitknijpen. Toch kan je je huid het beste met rust laten. Door er met je handen aan te zitten verspreid je alleen maar bacteriën, en dat is natuurlijk niet bevorderlijk. Ook openkrabben of uitknijpen is niet aan te raden omdat je hier littekens van kan krijgen. Ik heb zelf regelmatig puistjes uitgeknepen (want hallo, ik ging zo toch zeker niet naar school), maar achteraf had ik ze toch beter kunnen laten zitten. Dan maar even een dagje er doorheen bijten! Door ze niet uit te knijpen voorkom je dus littekens in je gezicht.

Dagelijkse verzorging

Nummer drie is ook belangrijk. Onder dagelijkse verzorging versta ik dag- en/of nachtcrème, make-upremover, gezichtsmaskertjes, scrubs en dergelijke. Als je last hebt van puistjes is je huid vaak wat vettig, maar dat betekent niet dat je huid geen verzorging nodig hebt! Houd je huid goed gehydrateerd door een dagcrème te gebruiken, en verwijder make-up elke met remover (en daarna goed reinigen). Ook hierbij geldt dat je goed moet kijken welk product geschikt is voor jouw huid.

Gezichtsmaskers zijn ook aan te raden wanneer je een onzuivere huid hebt, dit kan je ongeveer eens per week gebruiken. Je hebt veel verschillende soorten, van kleimaskers tot juist wat zachtere varianten. Laat je adviseren door een schoonheidsspecialiste of probeer wat maskers uit. Ik vond zelf het masker uit de Pure System lijn van Yves Rocher heel fijn. Deze lijn is nog steeds te koop.

Regelmatig scrubben is ook erg belangrijk als je puistjes hebt! Scrub je gezicht maximaal twee keer per week en breng daarna een crème aan. Door te scrubben verwijder je dode huidcellen, en stimuleer je de vernieuwing en doorbloeding van je huid.

Peeling

In plaats van scrubben kan je ook twee per week een peeling gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de Ziaja Enzyme Peeling. Peelings bevatten salicylzuur of fruitzuren. Deze zuren weken verhoornde huidcellen los (waar je ook puistjes van kan krijgen) waardoor je gezicht weer glad en zacht wordt. Het haalt als het ware een dun laagje van je huid af. Je voelt hier vaak niets van, en het is heel effectief! Om dode huidcellen te verwijderen kan je dus scrubben, maar ook peelen. Ook hiervoor kan je langs bij een schoonheidsspecialiste.

bron

Voeding?

Tot slot wil ik voeding nog even aanhalen. Er gaan veel broodje-aap verhalen rond wat voeding en puistjes betreft. Zo zou je bijvoorbeeld puistjes krijgen van chocola en vet eten. Ik denk persoonlijk dat dit wel meevalt. Als je elke dag naar de Mac gaat zal dit niet bevorderlijk zijn voor je puistjes, maar af en toe wat ongezonds eten hoeft echt niet direct invloed te hebben op je huid. Probeer wel veel water te drinken, dat is altijd goed.

En als je last blijft houden…

… kan je altijd nog lang de huisarts. De huisarts kan medicijnen voorschrijven, zoals een zalfje of depper. Een nadeel hiervan is dat het vaak maar tijdelijke oplossingen zijn. Als je als vrouw last hebt van acne kan de anticonceptiepil een oplossing zijn. Een verwijzing naar een dermatoloog behoort ook tot de mogelijkheden, maar daarvoor moet je echt even overleggen met de huisarts.

~~~

Ik hoop dat ik voldoende informatie gegeven heb om puistjes te verminderen en voorkomen. Die rotdingen kunnen erg vervelend zijn en goed je humeur verpesten, ik weet er alles van! Weet dat er een tijd komt waarin je veel minder last zal hebben van je huid. Vaak heeft het te maken met de pubertijd of is het iets hormonaals. Wil je je puistjes camoufleren, bekijk dan de video (<- linkje) die ik twee jaar geleden maakte! Deze video heeft al veel meiden geholpen. Veel succes!