Een paar weken geleden liet ik in mijn fotodagboek al weten dat ik zou gaan beginnen met de Bikini Body Guide van Kayla Itsines. Ik had er al eens van gehoord, maar voelde nooit de behoefte om het zelf ook te gaan doen. Tot een paar weken terug dus. Een klasgenootje zat al in week 7 van de guide en merkte duidelijk verschil. Ik fitnesste zelf al jaren in de sportschool, maar merkte dat ik toe was aan iets nieuws. Misschien moest ik de Bikini Body Guide toch eens een kans geven! Ik heb nu de eerste week achter de rug en vertel je graag mijn ervaringen.

Even een korte inleiding: wie is Kayla Itsines en wat is de Bikini Body Guide?

Kayla Itsines

Kayla Itsines (23) is een Australische fitness guru en bedenker van de Bikini Body Guide (BBG). In 2008 begon ze met met een opleiding aan het Australian Institute of Fitness. Na haar afstuderen ging ze aan de slag als personal trainer. Ze merkte dat veel vrouwen ontevreden waren over dezelfde lichaamsdelen; te dikke bovenbenen, geen platte buik, en slappe armen. De standaard fitness oefeningen haalden volgens haar niet genoeg uit, en dus ontwikkelde ze zelf een programma. Niet veel later begon ze haar eigen bedrijf en hielp ze vrouwen op de meest efficiënte en effectieve manier bikini body ready te maken. In januari 2014 kwam haar eerste Bikini Body Guide uit.

Bikini Body Guide

Kayla heeft inmiddels drie boeken uitgebracht: de Bikini Body Guide 1, een bijbehorend eetboekje (Healthy Eating & Lifestyle Plan), en sinds kort ook de Bikini Body Guide 2. Het is de bedoeling dat je begint met het eerste boekje. Het eetboekje hoort daarbij, maar hoeft niet per se gevolgd te worden. Ik doe dit zelf ook niet. Natuurlijk staan er wel lekkere en gezonde recepten in! Na het eerste boekje kan je verder gaan met deel twee.

De Bikini Body Guide bestaat uit een trainingsschema van 12 weken. Je traint zes dagen per week en doet afwisselend resistance training (spiertraining), low intensity training (LISS) en high intensity interval training (HIIT). Je kan de oefeningen zowel thuis doen als in de sportschool. De resistance trainingen bestaan uit twee circuitjes van 7 minuten. Deze moet je allebei twee keer doen. Je bent dus 4×7=28 minuten intensief aan het sporten! LISS is bijvoorbeeld fietsen of wandelen, dit moet je 35-45 minuten doen. HIIT is bijvoorbeeld interval fietsen of rennen.

Het doel van de Bikini Body Guide is natuurlijk het krijgen van een gezond en sterk lichaam. Er zijn talloze ‘progress’ foto’s op internet te vinden, of terwijl voor en na foto’s. De resultaten liegen er niet om! Ik verwacht echter geen wonderen van de BBG. Natuurlijk zal ik (als ik het volhoud) meer spieren hebben, maar ik verwacht niet opeens enorm slank te zijn. Ik ben wel erg benieuwd waar het me gaat brengen.

Update #1 (week 0-1)

Toen ik eenmaal besloten had om de BBG te gaan doen, wilde ik het liefst meteen beginnen. Toch wachtte ik nog een paar dagen, zodat ik op maandag kon beginnen. Even ter informatie: ik sport nu drie jaar in de sportschool en doe daar cardio (crosstrainer, fietsen, lopen) en krachttraining. Af en toe een lesje zumba of kick-fit. Ik ben geen topsporter maar ook zeker geen beginner. Hier zijn mijn ervaringen op gebaseerd.

Week 1

Maandag: op maandag was het zo ver. Ik verzamelde alle moed bij elkaar en ging thuis aan de slag met de eerste resistance training. De Legs & Cardio training. Ik vond dit meteen erg zwaar! Misschien kwam het door de lange werkdag, maar ik was echt uitgeput. Ook werd ik tussendoor misselijk, heel vervelend. Nog nooit gehad ook tijdens het sporten. Na de training voelde ik me wel zeer voldaan.
Dinsdag: ik werd wakker met erge spierpijn in m’n benen en billen! Die dag stond LISS op het programma, dat leek me wel even relaxed. Ik besloot 45 minuten te fietsen op de hometrainer, ook thuis. Dat ging prima.
Woensdag: weer resistance training. Arms & Abs stonden dit keer. Deze workout vond ik beter te doen dan die van maandag! De buikspieroefeningen vond ik heel zwaar, terwijl ik daar normaal altijd wel sterk in ben. Opdrukken kan ik niet, maar op m’n knieën ging het wel! Gelukkig. Ik had dinsdag nog steeds intense spierpijn in m’n benen.
Donderdag: nog steeds enorme been spierpijn. En buikspierpijn, wat een feest! Gelukkig was het weer tijd voor LISS. Ik besloot drie kwartier te wandelen in de sportschool en dat ging verder goed.
Vrijdag: door omstandigheden lukte het me niet om iets te doen vrijdag. Ik baalde daar behoorlijk van, maar vond het ergens ook wel fijn omdat de spierpijn nog steeds erg aanwezig was. Met m’n benen ging het al beter, maar m’n buik… Alle mensen. Nog nooit zulke erge spierpijn gehad. Ik kon me ’s nachts in bed amper omdraaien!
Zaterdag: ik besloot op zaterdag de resistance training van vrijdag te doen én de geplande LISS training. Ik deed alles in de sportschool en dat beviel erg goed. Lekker de ruimte, goede materialen en airco. De resistance training was een full body workout, deze vond ik goed te doen. Wel pittig natuurlijk, maar minder erg dan die van maandag. Na deze workout ging ik 30 minuten fietsen.

Dit was dus week 1! Het lijkt veel allemaal, maar ik heb dat niet zo ervaren. Voorheen probeerde ik drie tot vier keer naar de sportschool te gaan, en dan was ik altijd wel 1,5 uur bezig met cardio en krachttraining. Tel daar reistijd en douchen bij op en je bent zo 2 tot 2,5 uur bezig op een dag. Dit kost veel meer tijd naar mijn idee dan de BBG workouts. Je bent elke dag even bezig (behalve zondag), maar het is steeds maar drie kwartier tot een uurtje.

Al met al vond ik de eerste week goed vol te houden! De resistance training van maandag vond ik het zwaarst, en die van vrijdag het minst zwaar. Ik heb gemerkt dat ik het heel fijn vind om in de sportschool te trainen, omdat het daar wat koeler is vooral. In huis zweet ik me kapot. Toch vind ik het wel een fijn idee dat ik alles thuis kan doen, mocht ik niet zoveel tijd hebben.

~~~

Tot zover deze Kayla Itsines BBG update! Ik hoop dat het interessant genoeg was om te lezen en dat je er wellicht zelf wel inspiratie uit hebt weten te halen. Ik merk dat ik het prettig vind om erover te schrijven, dat houdt me goed gemotiveerd. :-) En stiekem hoort dit ook wel een beetje bij ‘beauty’, vinden jullie niet? ;-) Ik twijfel alleen of ik wekelijks een update zal plaatsen, of tweewekelijks. Ik ga kijk even aan of ik volgende week veel te vertellen heb, anders schuif ik het een weekje op.

Heb jij ervaring met de BBG van Kayla Itsines? Lijkt het je wat?