Ik heb al jaren blond haar. Als peuter waren mijn haren lichtblond, later werd het wat donkerder, maar vanaf mijn 12e ongeveer gingen er geregeld wat highlights doorheen. Een paar weken geleden viel in mijn diary al te lezen dat mijn haar dit keer écht heel lichtblond geworden was. Het was niet helemaal de bedoeling, maar nu ik er eenmaal aan gewend ben vind ik het erg gaaf. Lichtblond haar is leuk, maar vergt wel goede verzorging. Lees verder voor tips & tricks om lichtblond (geverfd) haar mooi te houden!

Pluizig? → olie

Deze eerste tip geldt vooral voor dames (en heren natuurlijk) die hun haar lichtblond hebben geverfd. Na zo’n verfbeurt, of eigenlijk ontkleurbeurt, is het haar erg kwetsbaar. Het heeft veel te verduren gehad! Om deze reden is het belangrijk om je haar goed te verzorgen en af en toe iets extra’s te geven. Olie bijvoorbeeld. Olie maakt het haar minder droog en laat het glanzen. Ik ben zelf erg fan van kokosolie! Doe dit in je haar, laat ongeveer een half uurtje intrekken (je kan eventueel een handdoek op je hoofd doen), en spoel daarna met shampoo uit onder de douche. Hierna heb je gegarandeerd pluisvrij en zacht haar!

Olie kan natuurlijk ook als serum gebruikt worden. Mijn tip: Organix Moroccan Argan Oil.

Geel?→ zilvershampoo

Zoals elke haarkleur kan ook lichtblond haar verkleuren. Zo kan het door het verven wat gelig uitslaan. Ik heb hier zelf ook last van gehad! De kapper had het wel met zilvershampoo gewassen, maar toen ik wegging was het nog steeds gelig. Erg vervelend, en bovendien niet zo mooi. Een dag later besloot ik nog meer zilvershampoo in mijn haar te doen, maar dan als ‘masker’. Ik deed er een grote hoeveelheid in, masseerde dit even in, en liet dit een half uur op mijn hoofd zitten, gewikkeld in aluminiumfolie en een handdoek. Na het uitspoelen waren sommige plukken een beetje lila, maar het gele was helemaal weg!

Als je haar écht heel geel is kan je dus bovenstaande methode gebruiken, maar gewoon wassen volstaat ook. Laat het dan ongeveer 3-5 minuten intrekken onder de douche. Schrik niet van de paarse kleur van de shampoo! Dit is normaal. :-) Na het wassen zal je merken dat je haar veel minder geel is. Mijn tip: Schwarzkopf Reflex-Silver Shampoo.

Beschadigd? → masker

Deze tip geldt natuurlijk voor zowel geverfd als niet geverfd haar. Is het beschadigd door het stijlen/krullen/föhnen? Een masker kan helpen je haar weer te herstellen. Er bestaan speciale maskers voor lichtblond haar, die kan ik zeker aanraden. Maar ook andere maskers doen prima hun werk. Ik raad aan om zeker eens per week een voedend masker te gebruiken omdat lichtblond haar vaak wat droger is in de puntjes. Mijn tip: Ziaja Cocoa Butter Hair Mask – deze ruikt ook nog eens heerlijk naar kokos.

Dit kan je beter niet doen:

  • je lichtblonde haar in één keer bruin verven (het kan groen uitslaan);
  • heel veel zwemmen in chloorwater (het kan wederom groen uitslaan);
  • elke dag je haar stijlen of krullen (dit beschadigt het haar extra waardoor het kan afbreken);
  • het keer op keer lichtblond verven (ook dit kan ervoor zorgen dat je haar afbreekt);
  • elke dag je haar wassen (dit maakt je haar droger).

Tot zover mijn tips voor lichtblond (geverfd) haar. Sommige tips gelden ook voor andere kleuren haar, of voor niet geverfde haren. Toch is het belangrijk om te weten dat lichtblond haar extra verzorging nodig heeft, zeker als het geblondeerd is. Een beetje olie kan lichtblond haar veel goed doen, terwijl het voor ongeverfde haren al snel te vet kan zijn. Het is even aftasten wat goed voor jou werkt, maar met deze tips lukt dat vast en zeker!

Heb jij je haar wel eens geverfd?