Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met tentamenweken. Aan de ene kant vind ik de vrijheid heel fijn (ik heb altijd heel veel vrije dagen tussendoor), maar aan de andere kant kan ik helemaal gek worden van het leren. Toen ik afgelopen donderdag net klaar was met het laatste tentamen kwamen er ineens een heleboel typische dingen naar boven die je vast wel herkent als je ook wel eens tentamenweken hebt!

1. Eten. Zegt genoeg denk ik? Ik heb wel eens gehoord dat je hersenen meer voedsel nodig hebben om goed geconcentreerd te blijven. Of dit daadwerkelijk zo is of dat dit gewoon een goed excuus is om ongezond voedsel naar binnen te werken tijdens het leren weet ik niet.

2. Oude mensjes die ingehuurd worden als tentamen surveillanten. Soms heel schattig en lief, soms meedogenloos streng.

3. Afgebladderde nagellak of helemaal geen nagellak op hebben. Dit is voor mij kenmerkend voor tentamenperiodes, omdat ik dan niet de tijd neem om uitgebreid mijn nagels te lakken. Ik loop dan altijd met kale nagels rond! Het kan natuurlijk ook andersom werken: je neemt júist de tijd om uitgebreid je nagels te lakken wegens studie ontwijkend gedrag.

4. Op het moment dat je besluit goed te gaan leren is alles om je heen ineens mega interessant. Je pennenbak is ineens heel boeiend bijvoorbeeld. Of je krijgt spontaan zin om al je bureauladen op te ruimen. Alles wat niets met school te maken heeft trekt je aandacht!

5. Je was al regelmatig op social media te vinden, maar tijdens tentamenweken ineens nóg meer! Ik pak op de meest random momenten mijn telefoon en ga hersenloos lopen scrollen, terwijl ik niet eens door heb wat ik lees. Hebben jullie dat ook?

6. In het kader van studie ontwijkend gedrag: je hele kamer ineens schoonmaken! Waar je normaal niet zoveel geeft om een beetje stof hier of daar, moet alles in tijden van tentamens ineens BRANDSCHOON! Maar dan ook echt schoon. Zo schoon dat je er uren mee bezig bent terwijl je eigenlijk iets aan school moet doen.

7. Markeerstiften die ineens op zijn, precies op het moment dat je ze nodig hebt.

8. Studenten die iets verkeerds opschrijven tijdens een tentamen en dat ongeveer tien seconden lang gaan lopen doorkrassen. HALLO?! Dat kan ook best wat minder agressief! Storen jullie je hier ook aan? Ik meestal wel.

9. De vrijheid die je ervaart op het moment dat je klaar bent met het laatste tentamen is ongekend! Waar je eerst wekenlang tegen die tentamens aan hebt lopen hikken en je suf hebt moeten leren, ben je nu KLAAR! Er valt niks meer door te lezen, extra te markeren of te stressen, want de allerlaatste zit er weer op. FREEDOM!

10. Voor de bloggers onder ons: het moment dat je na de tentamens weer lekker veel kan gaan bloggen. Drie uur achter elkaar artikelen schrijven en foto’s maken? Dat kan nu gewoon weer zonder dat die tentamens ergens in je achterhoofd rond spoken!

Wat is voor jou herkenbaar tijdens tentamenweken? Let me know!