Parfumallergie

Al jaren gebruikte ik vrolijk allerlei huidverzorgingsproducten met parfum. Ik lette nooit op dit bestanddeel en ik vond het heerlijk om altijd lekker te ruiken! Vooral de producten van Victoria’s Secret gebruikte ik graag en veel. Tot ik ineens kleine bultjes kreeg op mijn armen, benen en hals die ontzettend jeukten. Precies op de plekken waar ik eerder nog parfum had opgespoten of bodylotion had gebruikt. Het enige wat ik kon bedenken was dat het door de parfum kwam.

Wat is een parfumallergie?

Deze vraag is vrij makkelijk te beantwoorden, want de naam ‘parfumallergie’ zegt het al: een allergie voor parfum. Een parfumallergie wordt ook wel contact eczeem genoemd, omdat de allergie ontstaat door letterlijk contact met stoffen die de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken.

Wist je dat vrouwen per dag gemiddeld zes geparfumeerde producten gebruiken, met dertien parfummomenten per dag? (bron) Niet iedereen die producten met parfum gebruikt zal last hebben of krijgen van een parfumallergie. De één is er simpelweg minder gevoelig voor dan de ander. Je kan er je hele leven al gevoelig voor zijn, maar een parfumallergie kan je ook ontwikkelen, door jarenlang (ongemerkt) veel parfum gebruiken. Dit laatste is bij mij het geval geweest. Ik ben nergens allergisch voor, en ik heb ook nooit last gehad van producten met veel parfum. Daarom heb ik er nooit goed op gelet. Tot ik dus kleine bultjes kreeg en bijna ondraaglijke jeuk.

Hoe herken je het?

Parfumallergie is te herkennen aan rode jeukende uitslag met eventueel schilfers, bultjes, blaasjes of korstjes. Soms is de huid wat opgezwollen. Heb je hier last van, dan kan je bij jezelf nagaan of je daar een product hebt gebruik waar parfum in zit. Het hoeft niet eens écht parfum te zijn, je kan ook last krijgen van bijvoorbeeld een bodylotion of dagcrème waar parfum in zit. Ik had bijvoorbeeld ook bultjes op mijn benen, terwijl ik daar geen parfum op spuit, maar wel bodylotion gebruik.

Wat valt er aan te doen?

Oké, je denkt dus dat je een parfumallergie hebt. Heb je er zodanig last van dat het grote invloed heeft op je dagelijks leven, dan is een bezoekje aan de huisarts verstandig. Die kan met jou uitzoeken waar de klachten precies vandaan komen en wat je er aan kan doen.

Als de allergie niet meer dan ‘heel vervelend’ is kan je zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Ik deed eerst zelf onderzoek naar parfumallergie en wat je daar zelf aan kan doen.

Een heel belangrijke tip: probeer het contact met de irriterende stof zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik dus een paar weken lang enkel producten voor de gevoelige huid, zonder parfum. Na één dag zal je weinig verschil merken, maar na een aantal weken misschien wel.

Het is daarnaast heel belangrijk om te voorkomen dat je huid uitdroogt. Een droge huid is kwetsbaarder, dus smeer genoeg met een neutrale vette crème of zalf. Uiteraard alleen als dit de klachten niet verergert.

Ook een belangrijke tip: probeer de huid niet nog meer te beschadigen door te krabben of door heel heet te douchen. Ik heb zelf toegegeven aan het krabben met als gevolg een rode en beschadigde huid. Niet slim natuurlijk! ;-)

~QUICK TIPS~

Eucerin pH5 Onder de Douche Bodylotion voor de gevoelige huid

Deze bodylotion gebruik je onder de douche en zorgt voor een heerlijk zachte huid. Aanbrengen op de huid, afspoelen en klaar! De bodylotion bevat geen parabenen en ook geen parfum. Ik vind hem heel fijn.

Neutral Showergel

De meeste douchegels bevatten parfum, maar deze van Neutral niet. Daarnaast is ‘ie vrij van parfum, kleurstof en parabenen. Ook dit vind ik goed spul. Mijn huid wordt lekker schoon, en dat zonder allemaal troep.

~~~

Binnenkort review ik twee parfumvrije producten op Pink Sensation, dus ben je benieuwd, houd mijn blog dan in de gaten! Ik vertel dan ook hoe het nu gaat met mij en of de klachten inmiddels verminderd zijn.

Hoeveel producten met parfum gebruik jij per dag?

GERELATEERDE ARTIKELEN

5 reacties op Parfumallergie

 • Fijn artikel meid jij hebt ook een mooie blog!

 • Dit lijkt mij heel vervelend, gelukkig bestaan er best veel parfumvrije producten. Ik heb er nooit over nagedacht maar volgens mij gebruik ik best veel producten waar parfum in zit. Sowieso elke dag een liter Chanel ;-)

 • Sinds ik veel last kreeg van mijn huid en doorkreeg dat dit inderdaad te maken had met ingrediënten zoals parfum let ik er ook heel erg op. Fijn artikel met goede informatie.

 • Het is ook eigenlijk mij valkuil dat ik ook af en toe producten met parfum gebruik, het zal misschien beter voor mijn huid zijn als ik dat niet doe. Het liefste wil ik alles organic gebruiken, maar er zijn ook veel verleidelijke producten op de markt. Het zijn zeker goed tips om het contact met de irriterende huid zoveel mogelijk vermijden en gebruik een paar weken lang enkel producten speciaal voor de gevoelige huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom
Welkom op Pink Sensation! Een persoonlijk blog over beauty en lifestyle, waar ik sinds 2009 met veel plezier voor schrijf. Mijn naam is Melissa (23) en ik wens je veel leesplezier toe!

Instagram
 • Tempel van Zeus in Olympia gebouwd in de 5e eeuwhellip
 • Melissani meer op het eiland Kefalonia In de Griekse mythologiehellip
 • Ik elke avond ik zit zo vol ik ga nooithellip
 • Gister in Agia Efimia Kefalonia Greece
 • swipe voor filmpje Vorig jaar dolfijnen gespot in Portugal dithellip
 • Diploma uitreiking BachelorOfLaws inhdenhaag
 • h e r f s t tree autumn
 • Dagje gewinkeld in Londen gister met lindavnieuwkerk
 • Oxford Street London
YouTube