Ik vind dierproeven vreselijk en wat mij betreft mag het binnen de beauty-industrie helemaal afgeschaft worden. Waarom moeten vervelende crèmes en andere ‘mooimakers’ zo nodig op onschuldige en weerloze dieren getest worden? Al sinds ik make-up en andere cosmetica gebruik gaat mijn voorkeur uit naar dierproefvrije producten, maar echt heel bewust letten op wat ik kocht deed ik niet. Vanaf 2017 wil ik dat anders doen, want ik heb me voorgenomen om voortaan zoveel mogelijk dierproefvrije cosmetica te kopen.

Vorige maand was ik een beetje aan het Googelen omdat ik een nieuwe dagcrème nodig had. Ik realiseerde me dat ik een dagcrème wil waar zo min mogelijk ‘troep’ (denk aan parabenen, sulfaten etc.) in zit. Voor ik het wist belandde ik op de blog Naoki van Sophie, waar zij schrijft over dierproefvrije, natuurlijke en vegan cosmetica. Ik kende haar blog al een aantal jaren maar nu bekeek ik haar blog met veel meer interesse dan voorheen, omdat ik de laatste tijd wat meer bewust bezig ben met voeding en de invloed die wij mensen hebben op de natuur.

Ik vond al snel de pagina met dierproefvrije cosmeticamerken en ontdekte dat een groot deel van mijn make-upcollectie -gelukkig- al uit dierproefvrije merken bestaat. Kiko Milano, Essence, Catrice, MUA en Etos zijn bijvoorbeeld allemaal dierproefvrij. Vervolgens dacht ik ineens: waarom zou ik überhaupt nog niet-dierproefvrije make-up kopen, als er anno 2016 zó ontzettend veel keus is uit dierproefvrije merken? Waarom zou ik als consument geld uitgeven aan merken die hun cosmetica op dieren testen?

Gelukkig is een groot deel van mijn stash al dierproefvrij!

Voor 2017 heb ik dus als goede voornemen: meer dierproefvrije cosmetica aanschaffen en minder niet-dierproefvrije merken. De make-up en andere producten die ik op dit moment heb zal ik blijven gebruiken, want ik vind het zonde om dat weg te gooien of weg te geven. Maar ben ik toe aan een nieuwe foundation, mascara of facewash? Dan zal ik eerst de lijst op Naoki van dierproefvrije merken raadplegen voordat ik überhaupt naar de winkel ga. Grote kans dat ik sowieso al een merk op het oog heb dat niet op dieren test, omdat ik, zonder er heel bewust mee bezig was, al heel wat producten van dierproefvrije merken gebruik.

De grote is nu misschien: ga ik écht nooit meer een product kopen waarvan het merk niet dierproefvrij is? Eerlijk? Ik vind het lastig om daar antwoord op te geven. Ik ga mijn best doen om alleen nog maar cosmetica van dierproefvrije merken te kopen, maar een kleine uitzondering hier of daar kan misschien gebeuren. Je kan je dan natuurlijk afvragen of het wel ‘zin’ heeft om verder dierproefvrije merken te gebruiken. Ik ben zeker van mening dat het zin heeft. Iets is beter dan niets toch? Het grootste gedeelte van mijn geld besteed ik vanaf nu aan merken die geen dierproeven uitvoeren en als iedereen zich hier bewust van zou worden, zou dat al een hoop schelen.

Hoe denk jij over dierproefvrije cosmetica?
En let jij hier op bij het kopen van producten?

bron afbeelding