Precies een week geleden, op maandag 10 juli, kreeg ik de verlossende woorden: je hebt een 7,8 gehaald voor je scriptie verdediging. YES! Dat betekende dus dat ik officieel ben AFGESTUDEERD na vier jaar hbo sociaal juridische dienstverlening. Wat ben ik daar blij mee! Vier jaar geleden wist ik niet zeker of ik een hbo-opleiding wel aankon. Maar ik kon het dus wél!

VOORBIJGEVLOGEN

Als ik terug kijk op de afgelopen vier jaar kan ik stellen dat die echt voorbijgevlogen zijn. Ik had niet verwacht dat ik zo gemakkelijk door de opleiding heen zou fietsen. Af en toe waren er natuurlijk moeilijke momenten, en tijdens tentamenweken had ik het soms écht wel even zwaar, maar gelukkig wist ik het vrijwel altijd tot een goed einde te brengen en waren die momenten slechts tijdelijk. Volgens mij heb ik maar vier herkansmomenten gehad in de afgelopen jaren. Het is me alles meegevallen dus!

ONZEKERHEID

In deze blogpost, die ik geheel wijdde aan de overgang van mbo naar hbo, schreef ik het volgende:

Ik heb nog nooit in m’n leven zoveel aan school gedaan als in het afgelopen schooljaar. Als ik er op terug kijk vind ik dit niet erg, omdat ik liever hard werk en hoge cijfers haal, dan bijna niks doe en alsnog hoge cijfers haal. Op het mbo was dit laatste het geval en dat had me echt lui gemaakt. Ik vroeg me af of ik überhaupt nog wel écht kon leren.

Ik kan me de onzekerheid van vier jaar geleden nog goed voor de geest halen. Kan ik nog wel écht studeren? Wat nou als ik het niet red op het hbo? Heb ik straks nog vrije tijd over? Allemaal vragen waar ik mee zat. Het bepaalde niet mijn leven, maar ik dacht er wel veel over na. Toen ik net begon schreef ik in deze blogpost:

Hbo is héél anders dan mbo, en ik wil er echt voor de volle 100% voor gaan. Bij mijn opleiding valt na het eerste jaar gemiddeld 51% van alle studenten af, en ik wil er alles aan doen om daar straks niet bij te horen.

Meer dan de helft van de studenten uit mijn klas zijn inderdaad na het eerste jaar uitgevallen. Ik was enorm blij dat ik het eerste jaar goed doorstaan had. Dit gaf me veel vertrouwen! Sowieso was het een leuk jaar, want ik leerde ook mijn vriend kennen.

STUDEREN = LEUK

Ik begon het steeds meer naar mijn zin te krijgen op de hogeschool. Het was wennen, want ik moest ineens écht hard aan de bak, maar ik vond dat alleen maar fijn. Ik kwam erachter dat ik studeren stiekem gewoon heel leuk vind. In deze blogpost schreef ik:

Op het mbo hoefde ik nooit veel te doen om hoge cijfers te halen, maar op het hbo is dat wel even andere koek! Toch ben ik blij dat ik nu hbo doe, want school is nu veel meer een uitdaging voor me.

Ik heb op het mbo directiesecretaresse en managementassistente gedaan, en dat vond ik oprecht een leuke opleiding. Ik heb er enorm veel geleerd. De uitdaging die ik daar miste, had ik wel op het hbo. Ik haalde veel voldoening uit het studeren.

AFGESTUDEERD!

Nu ben ik gewoon helemaal klaar en ben ik afgestudeerd! Mijn afstudeerperiode is één van de leukste perioden geweest van de afgelopen vier jaar. Ik kwam terecht bij een leuk bedrijf met alleen maar aardige mensen, had een interessant onderzoeksonderwerp en ondanks de stress en het slaaptekort, kan ik terugkijken op een hele leuke en leerzame periode.

Het voelt soms een beetje raar dat ik nu ben afgestudeerd. Ik ga -waarschijnlijk- nooit meer écht naar school. Ik heb erover gedacht om een master te gaan doen, maar ik vind twee jaar verder studeren net wat te lang (ik ben nu 23), en ik moet er nu ook nog even niet aan denken om weer een scriptie te moeten schrijven. 😉 De komende tijd ga ik mij focussen op solliciteren, zodat ik hopelijk snel een leuke baan heb waar ik mijn kennis in de praktijk kan brengen. Ik wil weer wat gaan bloggen, misschien weer video’s maken, maar ik kijk even aan hoe de komende weken/maanden lopen. Ik ga eerst genieten, want ik ben afgestudeerd!