Op diverse blogs kwam ik een vragenlijst tegen met allerlei vragen over het afgelopen jaar. Ik speelde al langer met het idee om een soort van recap te schrijven over 2017 (zoals ik vorig jaar ook deed), maar een vragenlijst is weer eens wat anders en ook een leuke manier om terug te blikken op het afgelopen jaar. Dit was mijn 2017.

Wat gaf je het meest het gevoel dat je leefde dit jaar?

Ik denk dat dit tijdens de vakanties met mijn vriend in Luxemburg en Griekenland is geweest. Een lang weekend Luxemburg kwam in mei als geroepen, want ik moest op dat moment bijna mijn scriptie inleveren en was helemaal gestrest. Het was prachtig zonnig weer op de dag dat we vertrokken: auto inladen en gaan! Op het moment dat we vertrokken gleed de stress al een beetje van me af en het weekend zelf was heerlijk relaxed. Hetzelfde gevoel had ik tijdens de vakantie in Griekenland, in de wetenschap dat ik was afgestudeerd en een baan had.

Hoe verraste je jezelf in 2017?

Van tevoren keek ik best wel op tegen het schrijven van een scriptie. Voor mijn gevoel was ik niet zo goed in het doen van onderzoek en ik vroeg me af of het wel ging lukken. Uiteindelijk bleek het een stuk minder moeilijk dan verwacht. Op een gegeven moment had ik goed voor ogen wat er van mij gevraagd werd, en ben ik vrij makkelijk door het hele onderzoeksproces gefietst. Met vallen en opstaan natuurlijk, maar het is gelukt. Dat heeft me wel verrast.

Van wat had je spijt dit jaar?

Dat ik dit jaar weinig heb gesport en sowieso minder heb bewogen dan ik zou willen. En daar heb ik rugpijn aan overgehouden. In mei begonnen de klachten en na een bezoekje aan de fysiotherapeut bleek al snel dat het een combinatie was van stress en minder bewegen. Dat klopt precies, want ik was toen veel met mijn scriptie bezig, zat veel stil en ging bijna niet naar de sportschool. Tot op de dag van vandaag heb ik nog af en toe last van rugpijn. Als ik wist dat ik dit had kunnen voorkomen, had ik het gedaan. Dus ik heb wel een beetje spijt dat ik niet wat vaker ben gaan sporten.

Waar ben je het meest dankbaar voor dit jaar?

Dat ik zulke lieve familie om mij heen heb. Daar ben ik eigenlijk ieder jaar dankbaar voor.

Aan de studie. En rechts: begin 2017 was mijn haar bruin, dat was ik alweer bijna vergeten!

Wat heb je dit jaar bereikt waar je trots op bent?

Afstuderen met een mooi cijfer natuurlijk, na vier jaar sociaal juridische dienstverlening te hebben gestudeerd. Ook ben ik trots op het feit dat ik een baan heb gevonden in een branche die mij zo aanspreekt. Heb ik toch maar even mooi geflikt. 🙃 Ik haal er nog steeds veel voldoening uit en ga met plezier naar mijn werk. Verder ben ik trots op het feit dat Eizejan en ik in februari gaan samenwonen en we al zoveel daarvoor hebben geregeld.

Hoe was dit jaar beter dan 2016?

Qua persoonlijke achievements was 2017 een beter jaar dan 2016. Ik vond 2016 een prima jaar, maar het was ook weer niet zo heel bijzonder. Dit jaar heb ik een scriptie geschreven en ben ik daarmee afgestudeerd, vond ik een baan en een huis, en heb ik me op persoonlijk vlak meer ontwikkeld dan 2016. Ik vind mezelf een stuk volwassener dan vorig jaar, haha. Mede dus doordat ik een ‘grote mensen baan’ heb en omdat ik straks ga samenwonen.

Hoe was dit jaar slechter dan 2016?

In 2017 was ik minder creatief bezig dan in 2016. In 2016 startte ik een nieuw Engelstalig YouTube kanaal en nam ik regelmatig video’s op. In heel 2017 heb ik daar geen tijd voor gehad (of geen tijd voor gemaakt) en dat vind ik wel jammer. Ook heb ik qua ontspanning minder gedaan dan in 2016 voor mijn gevoel, maar dat ben ik de laatste tijd aan het inhalen. Zo ben ik begonnen met handletteren, ben ik elke week bezig met mijn planner en lees ik boeken.

Waar had je meer tijd aan willen besteden dit jaar?

Sporten. Dat heb ik dit jaar echt een beetje laten versloffen en dat vind ik erg zonde. Het schrijven van de scriptie viel me achteraf mee, maar het heeft me veel tijd en energie gekost en daardoor ben ik niet zo vaak naar de sportschool gegaan als ik had gewild.

Wat was je favoriete tv-programma in 2017?

Met stipt op nummer één: vtwonen. Echt een fantastisch programma wat ik elke keer met veel plezier kijk. Helemaal leuk natuurlijk dat ik straks zelf m’n eigen huis mag gaan inrichten.

Als je terug kon gaan naar de eerste dag van 2017 om jezelf een advies te geven, welk advies zou dat dan zijn?

Maak je niet te druk om je scriptie en blijf tussendoor lekker sporten. 😉

Festivalletje met vriendin Linda. En rechts: eindelijk weer begonnen met het lezen!

Hoe ben je dit jaar gegroeid als persoon?

Dit vind ik echt een moeilijke vraag. Ik denk dat ik gegroeid ben als persoon omdat ik geleerd heb om kritisch naar mijzelf en mijn handelen te kijken. Dit heb ik moeten doen ter afronding van mijn scriptie. Ook heb ik voor mijn sollicitaties op papier gezet wat goede en minder goede eigenschappen van mijzelf zijn. Door me hier bewust van te zijn ben ik gegroeid als persoon, denk ik.

Wat is het belangrijkste dat je leerde dit jaar?

Cliché maar waar: om te geloven in mezelf en vertrouwen hebben in een goede afloop. Een jaar geleden had ik je echt niet geloofd als je me had verteld dat ik was afgestudeerd, een baan had gevonden en zou gaan samenwonen. Maar het is toch gelukt! Daarnaast heb ik ook geleerd hoe belangrijk het is om door te zetten. Ik wilde mijn scriptie wel eens opgeven omdat ik gewoon écht door de bomen het bos niet meer zag, maar toch lukte het me.

Welke goede voornemens bedenk je voor het komend jaar?

Ik heb er een aantal bedacht en daar heb ik een artikel over geschreven. Volgens mij heb ik deze ingepland op 3 januari, dus heb nog even geduld zou ik zeggen. 🙂

Welke goede voornemens behoud je voor het komend jaar?

Vorig jaar heb ik geen goede voornemens gemaakt, maar ik heb wel een aantal voornemens doorgevoerd. Meer ontspannen bijvoorbeeld. Sinds ik ben afgestudeerd probeer ik wat meer tijd vrij te maken om boeken te lezen, om te handletteren en om gewoon te doen waar ik zin in heb, zonder altijd een to-do-lijstje te hebben. Ik ben echt van de lijstjes, maar soms mag ik ook best even iets doen wat spontaan in me opkomt en wat ontspanning geeft. Dit wil ik in 2018 blijven doen.

~~~

Ja, ik denk dat we kunnen concluderen dat 2017 de boeken in gaat als een mooi jaar voor mij. Hopelijk brengt 2018 net zoveel goeds. Wil je deze vragenlijst ook invullen, doe het gerust. De vragen zijn afkomstig van deze website.

Fijne jaarwisseling ❤️!