Na het een aantal jaar te hebben overgeslagen, heb ik voor 2018 weer eens wat goede voornemens opgeschreven. Beginnen met goede voornemens kan natuurlijk het hele jaar door, maar een nieuw jaar voelt voor mij toch wel als een nieuwe start. Een mooi moment dus om hier weer eens over na te denken. Het is niet dat ik deze voornemens allemaal móet volbrengen van mezelf, nee, ik zie het meer als een houvast, zodat ik er af en toe aan herinnerd word en het in de praktijk kan brengen. 2017 was een heel mooi jaar voor mij, maar ook een intensief jaar, en een aantal dingen wil ik anders doen.

Telefoongebruik minderen

Tijdens de Kerstdagen heb ik mijn telefoon amper gebruikt. Ik was dat ding namelijk even helemaal zat. Social media is leuk, maar ik merkte dat ik er ongemerkt veel te lang mee bezig was en doelloos door alles heen aan het scrollen was. En waarom eigenlijk? Omdat ik me offline niet zo goed kan vermaken? Nee, dat was het niet. Ik denk dat het puur uit gewoonte was dat ik Twitter, Instagram en Facebook achter elkaar opende en maar bleef scrollen. En eigenlijk vond ik 80% helemaal niet zo boeiend. Tijd om daarmee te minderen, dus. Ik voelde me tijdens en na de Kerst helemaal zen en ik was ook meer uitgerust. Voor 2018 wil ik dit dus doorzetten.

Genoeg slapen

Sinds ik fulltime werk is dit best wel een dingetje. Ik werk vier dagen per week, negen uur per dag en ik begin om 7:30 uur. Dit betekent dat mijn wekker rond zes uur afgaat, omdat ik ongeveer een half uurtje moet reizen. Om acht uur te kunnen slapen, moet ik dus om tien uur al in bed liggen. En je raadt het al: dit is best een uitdaging. Ik houd er best van om op tijd in bed te liggen, maar om tien uur echt gaan slapen is echt moeilijk! Meestal is het al snel veel later. Af en toe een nachtje wat minder slapen is niet erg, maar ik heb weken ertussen zitten dat ik elke nacht maar zes uurtjes (of zelfs nog minder) slaap. Gevolg: ik ben de hele dag moe. En dat is niet relaxed op je werk. Ik wil voor 2018 dus echt proberen om doordeweeks genoeg te slapen: elke nacht minimaal zeven uur, het liefst acht.

Regelmatig sporten

Mede door het afstuderen, de stress die daarbij kwam kijken en het beginnen met een fulltime baan zorgde ervoor dat ik dit jaar echt weinig heb gesport. Er zaten periodes tussen dat ik wel twee á drie keer per week naar de sportschool ging, maar er zaten vooral veel weken bij waarin ik het oversloeg. Ik denk dat het gemiddelde misschien net aan op één keer per week komt, misschien zelfs minder. Echt zonde van het geld en mijn conditie, want die is momenteel niet wat het geweest is. Tijd om daar in 2018 verandering in te brengen! Ik wil voor mezelf minimaal twee vaste momenten in de week hebben waarop ik ga sporten. Het streven is dus minimaal twee keer per week. En dan geen weken overslaan, maar gewoon netjes elke keer gaan. En heb ik meer tijd en zin, dan kan ik altijd een keertje extra gaan.

Een goede balans vinden tussen gezond-ongezond eten

Dit vind ik een hele belangrijke. Veel toelichting is niet nodig denk ik, want het spreekt voor zich. De laatste maanden is de balans wat eten betreft bij mij heel ver te zoeken vanwege de feestdagen en verjaardagen, maar ik moet zeggen dat ik hier altijd moeite mee heb gehad. Ik weet prima hoe ik gezond moet eten, maar soms kan ik me er niet toe zetten en kan ik geen ‘nee’ zeggen tegen ongezonde dingen. Dan eet ik dus maar alles wat op m’n pad komt (chocolaatje hier, stukje taart daar, borrelnootjes hier enz.) en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik hoop in 2018 eindelijk eens een goede balans te kunnen vinden hier in.

~~~

Tot zover mijn goede voornemens voor 2018. Best persoonlijk om zo te delen op mijn blog vind ik, maar ik vind het fijn om erover te schrijven. En misschien is dit wel een hele goede stok achter de deur. 😉  De voornemens zijn vooral op mijzelf gericht: ik wil me goed voelen en dat lukt -denk ik- het beste als ik nét even wat meer aan deze punten ga werken. Meer offline zijn, genoeg slapen, wat gezonder eten en meer bewegen.

Wat zijn jouw goede voornemens?